Linkovi

Ben Bradlee: Gigant američkog novinarstva


"Zvaničnici nas ne trebaju tetošiti. Ali i ne mogu, ne smiju biti na našem putu" - bio je osnovni kredo Bena Bradlee-ja kojeg se držao skoro 6 decenija.

Ben Bradlee, gigant američkog novinarstva i dugogodišnji glavni urednik The Washington Posta, umro je prošlog tjedna u 93-oj godini života. Uz brojne novinare, prijatelje, saradnike, počast čovjeku koji je The Washington Post, dok je bio njegov glavni urednik, doveo na nivo najcjenjenijeg američkog dnevnog lista odali su i američki potpredsjednik Joe Biden, državni sekretar John Kerry, sudije Vrhovnog suda i mnogi drugi američki zvaničnici. Zvjezdani trenuci The Washington posta pod Bradlee-jem kao urednikom bili su u vrijeme objavljivanja tajnih dokumenata o ratu u Vijetnamu i razotkrivanje afere Watergate što je dovelo do prve i jedine ostavke nekog od američkih predsjednika.

Ben Bradlee je kao novinar i urednik čvrsto vjerovao u nužnost postojanja i održavanja zdravih tenzija prodornog, istraživačkog novinarstva i državnih zvaničnika:

"Zvaničnici nas ne trebaju tetošiti. Ali i ne mogu, ne smiju biti na našem putu" - bio je osnovni kredo Bena Bradlee-ja kojeg se držao skoro 6 decenija.

Ni prijateljstva, poput prisnog odnosa sa predsjednikom Johnom Kennedy-jem nisu uticala na Bradlee-jevu novinarsku i uredničku principijelnost i hrabrost. Zbog te odvažnosti bio je 1971. godine najsnažnija oštrica u sudskom procesu koji su pokrenuli The Washington Post i The New York Times. Proces je okončanog presudom Vrhovnog suda kojom je dozvoljen nastavak objavljivanja tajnih izvještaja američke vlade o učešću Sjedinjenih Državau ratu u Vijetnamu.

Godinu dana kasnije novinari The Washington Posta Bob Woodward i Carl Bernstein, uz veliku uredničku asistenciju i podršku Bena Bradlee-ja pripremili seriju izvještaja o pokušajima tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona da prikrije provalu u sjedište konkurentske, Demokratske stranke, i krađu brojnih dokumenata. Skandal poznat pod nazivom Watergate rezultirao je Nixonovom ostavkom 1974. godine.

Bob Woodword je 2011. godine Benu Bradlee-ju odao počast riječima:

"Bio si sjajan urednik, ne samo po tome što si puštao da se objavio, nego i po tome što nisi dozvoljavao da se objavi nešto nedovoljno provjereno. Nikada nisi rekao odustajemo od te teme. Govorio si moramo imati više informacija, više pouzdanih izvora."

Više od 30 godina Ben Bradlee, Bob Woodward i Carl Bernstein čuvali su u tajnosti identitet ključnog izvora infomacija za aferu Watergate. Bio je to Mark Felt, jedan od tadašnjih direktora Federalnog istražnog biroa.

"Nisam to rekao ni moj supruzi. Takva je to tajna bila" - uz smijeh je govorio Ben Bradlee.

Tokom višedecenijskog uredničkog vođenja The Washington Posta Bradlee je bio i snažna inspiracija za novinare ističe reporterka Dana Priest:

"On je bio kritični, prelomni duh i duša lista. Cijenio je dobru priču i kada ju je predosjećao, postajao je dio te priče. Udario rukom bi po stolu, ili snažno potapšao po leđima, ili se prigodno našalio. I na te načine pokazivao je da uživa u onome što radi."

Dana Priest poznavala je Bena Bradlee-ja skoro 30 godina. Sada kaže:

"Ben Bradlee američkom novinarstvu, a ne samo The Washington Postu, ostavlja u naslijeđe poruku da dobrog novinarstva nema bez kičme. Mora biti neko i nešto izvan sistema vlasti ko će i što će kritički ocjenjivati rad te vlasti."

Prošle godine predsjednik Barack Obama odlikovao je Bena Bradlee-ja Medaljom slobode i Bradlee-jev rad sumirao rečenicom:

"Držati američke lidere odgovorninm i podsjećati ih da naša sloboda kao nacije počiva i na slobodi novinarstva."

Ben Bradlee nikada nije imao dilema o vrijenosti onoga što radi i kako radi:

"U tom poslu sam bi godinama i ne mogu se prisjetiti da smo objavili bilo što je moglo štetiti našoj naciji."

Ben Bradlee borio se za naciju, za Sjedinjene Države u Drugom svjetskom ratu. Decenijama nakon toga borio se i promovirao neovisnost medija.

Ben Bradlee: Gigant američkog novinarstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

XS
SM
MD
LG