Linkovi

BBC pod pritiskom zbog intervjua sa Dianom iz 1995.


Arhiv - Britanska princeza Diana i princ Charles na komemoraciji za britanske vojnike poginule u Korejskom ratu, 3. novembra 1992. (Foto: Reuters)
Arhiv - Britanska princeza Diana i princ Charles na komemoraciji za britanske vojnike poginule u Korejskom ratu, 3. novembra 1992. (Foto: Reuters)

Britanska vlada obećala je da će ispitati kako se rukovodi britanskim javnim servisom BBC, poslije istrage o tome kako je njen novinar Martin Bashir došao do ekskluzivnog intervjua sa princezom Dianom 1995. godine, i neuobičajeno oštre kritike koju je uputio njen sin princ William.

Nezavisna istraga zaključila je u četvrtak da je Martin Bashir lagao i obmanuo princezu da bi pristala na intervju u kojem je otkrila intimne detalje svog neuspješnog braka sa britanskim prijestolonasljednikom princom Charlesom.

U izvještaju o rezultatima istrage BBC se kritikuje zbog "žalosno neefikasne" istrage Basirovih postupaka, koju je korporacija vodila godinu poslije intervjua, i zbog zataškavanja svojih grešaka. Bashir je obmanuo Dianinog brata uvjeravanjima da princezino osoblje "špijunira" Dianu i da se njenim saradnicima ne može vjerovati.

U oštrom saopštenju, Dianin stariji sin 38-godišnji William, izjavio je da Bashir dobio intervju zahvaljujući "prevari."

"Neopisivo je tužno znati da su propusti BBC-ja značajno doprinijeli njenom strahu, paranoji i izolaciji koje pamtim iz posljednjih godina njenog života", saopštio je William.

Cvijeće, svijeće i fotografije ostavljeni su ispred Kensingtonske palate na 20-godišnjicu smrti princeze Diane, 31. avgusta 2017.
Cvijeće, svijeće i fotografije ostavljeni su ispred Kensingtonske palate na 20-godišnjicu smrti princeze Diane, 31. avgusta 2017.

Njegov mlađi brat princ Harry izjavio je da je intervju bio dio niza "neetičkih postupaka" koji su, na kraju, njegovu majku koštali života.

"Naša majka je izgubila život zbog svega ovoga, i ništa se nije promijenilo", rekao je Harry.

Diana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, kada je imala 36 godina. Prethodno je, u suštini, izopštena iz kraljevske porodice za koju je sumnjala da je pokušala da je opstruiše u vrijeme dok se raspadao njen brak sa princom Charlesom.

BBC se izvinio zbog svojih propusta, ali ministri, štampani mediji, kritičari, pa i neke pristalice, kažu da je ta epizoda otvorila pitanja o načinu funkcionisanja javnog servisa.

Britanski ministar pravde Robert Buckland​ rekao je da "ne preduzeti ništa" nije opcija, u svjetlu istrage koju je vodio bivši sudija britanskog Vrhovnog suda John Dyson​.

Ministar za medije Oliver Dowden izjavio je da će ministarstvo razmotriti da li su potrebne nove reforme kada se bude razmatrala kraljevska povelja BBC-ja, koja definiše misiju medija starog 98 godina. BBC je javno finansiran, ali urednički nezavisan medij. Revizija povelje treba da se obavi 2022. godine, prije obnavljanja povelje 2027.

"Jasno je da sam zabrinut nalazima izvještaja lorda Dysona", rekao je novinarima britanski premijer Boris Johnson.

"Mogu samo da zamislim kako se osjeća kraljevska porodica i nadam se da BBC preduzima sve moguće korake da se postara da se tako nešto nikada više ne dogodi", rekao je on.

Neki u njegovoj konzervativnoj vladi, među kojima i sam Džonson, izrazili su skeptičnost prema modelu finansiranja BBC-ja - kroz TV pretplatu - dok mnogi optužuju medijsku korporaciju za političku pristrasnost.

"Dogodiće se ozbiljne strukturne promjene unutar uprave BBC-ja", ocijenio je bivši direktor servisa Majkl Grade za BBC radio.

Neki dnevni listovi su bili veoma oštri u procjeni izvještaja i uporedili propuste BBC-ja sa skandalom prisluškivanja telefona prije deset godina, u koje su bili umiješani novinari tabloida Svjetske vijesti (News of the World).

Arhiv- Ulaz u sjedište Britanskog javnog servisa u Londonu.
Arhiv- Ulaz u sjedište Britanskog javnog servisa u Londonu.

"Prije deset godina, kada je skandal sa prisluškivanjem telefona zatvorio Svjetske vijesti, novinari BBC-ja su bili među najglasnijima, 'tražeći krv' i očajnički su željeli da vide da se zatvori i Sun", napisao je u svom uvodniku dnevnik Sun, tabloid i "blizanac" ugašenih Svjetskih vijesti Rupert Murdoch.

"Nije nam promaklo njihovo ogromno licemerje".

Međutim, neki kritičari štampanih medija kažu da samo koriste novi izvještaj za osvetu BBC-ju.

"Za vrijeme raspomamljene dvoličnosti koju je izazvalo saopštenje princa Williama medijima, vrijedi se podsjetiti koliko drugačije BBC izvještava o sopstvenim greškama i nedostacima danas, u odnosu na to kako drugi mediji izvještavaju o svojim greškama", izjavio je Alastair Campbell​, bivši šef komunikacija tadašnjeg premijera Toni Blaira.

Londonska policija saopštila je da će razmotriti sadržaj Dysonovog izvještaja da bi ustanovila postoje li ozbiljni novi dokazi, nakon što je ranije odlučila da ne otvara krivičnu istragu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG