Linkovi

Bancroft: 'Odluka MSP-a o Kosovu je ključna i šalje poruku širom svijeta'


Budući da nije dobila presudu kakvu je očekivala, Srbija sada mora ozbiljno ponovno razmotriti svoj pristup - smatra Ian Bancroft iz humanitarne organizacije TransConflict

Međunarodni sud pravde u Haagu ustvrdio je da je proglašavanje neovisnosti Kosova 2008. godine bilo legalno. Ova bi odluka mogla imati posljedice i u drugim zemljama.

Ministar vanjskih poslova Kosova, Skender Hyseni, obratio se novinarima nakon objave neobvezujućeg mišljenja suda: "Ovo je odlična vijest za Kosovo. Ovo je odlična vijest za mir i stabilnost u regiji Zapadnog Balkana. Ovo je odlična vijest za Europu jer je konačno, Međunarodni sud pravde, ugledna pravna institucija, potvrdio da je narod Kosova proglašavanjem neovisnosti 17. veljače 2008 donio ispravnu odluku."

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je da odluka Međunarodnog suda pravde neće promijeniti stajalište njegove zemlje: "Srbija neće nikada, pod bilo kakvim okolnostima, priznati jednostrano proglašenje neovisnosti takozvane Republike Kosovo."

Ian Bancroft iz humanitarne organizacije TransConflict, koja djeluje na području Zapadnog Balkana, kaže da je odluka Međunarodnog suda pravde važna: "Ovo je ključna, apsolutno ključna odluka. Srbija se nadala da će joj ova neobvezujuća presuda dati zamah, politički, moralni, pravni… Da će dobiti simboličnu težinu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i osigurati još jednu rezoluciju koja bi pozvala na nastavak pregovora s Kosovom. Budući da nije dobila presudu kakvu je očekivala, Srbija sada mora ozbiljno ponovno razmotriti svoj pristup."

Sedamdeset zemalja uključujući Sjedinjene Države, Japan, Njemačku, Francusku i Britaniju priznale su neovisnost Kosova. Međutim, Kurt Volker, bivši američki veleposlanik pri NATO savezu, kaže da se neovisnosti Kosova još uvijek protivi jedna ključna zemlja, Rusija: "Ona se djelomično identificira kao zaštitnik Srbije i želi joj pomoći. Drugo, Rusija uviđa da je presuda donesena izvan Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i stoga osjeća da, kao stalna članica Vijeća, ima pravo izraziti svoje slaganje ili neslaganje. I treće, Rusija je i sama zemlja s velikim brojem različitih naroda i pokrajina te joj je stalo da se ovakva međunarodnopravna norma ne proširi na njezine pokrajine."

Brojni stručnjaci, uključujući Iana Bancrofta, vjeruju da odluka Međunarodnog suda pravde odašilje poruku diljem svijeta. "Načelo izgleda vrlo jasno: međunarodno pravo ne zabranjuje jednostrano proglašavanje neovisnosti. Stoga, bilo koji secesionistički pokret, bilo gdje u svijetu, uzet će ovu odluku na znanje i dobiti poticaj da i on može krenuti u tom smjeru" - kazao je Ian Bancroft.

Kurt Volker, s druge strane, iznosi drugačije mišljenje: "Ne mislim da će ovo imati većeg utjecaja na bilo kojoj strani, bilo da se radi o državama koje žele zadržati svoj teritorijalni integritet ili pak pokreta koji žele vlastito pravo na neovisnost i slobodu. Takve tendencije i želje već postoje, neovisno o ovoj odluci Međunarodnog suda pravde."

Stručnjaci kažu da će Generalna skupština Ujedinjenih naroda razmotriti presudu Suda za vrijeme debate o Kosovu koja se očekuje u rujnu.

XS
SM
MD
LG