Linkovi

Ostrva otpada plutaju rijekama Balkana


Otpad u Višegradu
Otpad u Višegradu

Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rijekama na Balkanu, izazivajući ekološku krizu i prijete regionalnoj hidroelektrani, piše agencija AP.

Plastične boce i vreće, zahrđale bačve i drugo smeće u utorak se moglo vidjeti u rijeci Drini u blizini Višegrada, grada u istočnoj Bosni i Hercegovini. Uzvodno, pritoke Drine u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni nose još više otpada nakon što su nabujale zimske vode prošle kroz deponije u tom području.

Balkanske države imaju loše upravljanje otpadom, a tone smeća redovno završavaju u rijekama, navodi AP. Probijena barijera ove sedmice prouzrokovala je ogromno začepljenje smećem na Drini što je prijetilo brani u Višegradu.

Zvaničnici kažu da se svake godine iz Drine u blizini Višegrada izvuče između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu učinile ništa kako bi ga riješile, iako teže pristupanju Evropskoj uniji.

Aktivist za zaštitu životne sredine iz grupe Eko centar, Dejan Furtula, rekao je da problem sa smećem na Drini ugrožava i lokalnu zajednicu, jer se otpad odlaže na lokalnu deponiju koja je često u plamenu i čija se toksičnost tečnost vraća u Drinu.

"Ovdje smo svi u opasnosti, cijeli ekosistem," rekao je.

Na brani u Višegradu u utorak su počeli napori za čišćenje začepljenog smeća i izbjegavanje potencijalne štete na elektroenergetskom sistemu. Na jugozapadu Srbije, Lim je stvorio sličan problem na akumulacionom jezeru Potpećko.

I Drina i Lim su poznate po svojoj smaragdnoj boji i krajoliku koji oduzima dah duž njihovih krivudavih tokova. Drina, koja teče duž granice između Bosne i Srbije je takođe veoma popularna među splavarima u regionu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG