Linkovi

Bakterije iz kanalizacije ubijaju koralje u moru oko Floride i Kariba


Bakterije iz kanalizacije ubijaju koralje u moru oko Floride i Kariba
Bakterije iz kanalizacije ubijaju koralje u moru oko Floride i Kariba

U posljednjih 10 godina u vodama Floride i Kariba nestalo gotovo 90 posto jedne vrste koralja zbog bolesti koralja, koja se naziva ‘bijele boginje’

Ekipa američkih znanstvenika kaže da jedna bakterija u neobrađenom ljudskom otpadu ubija koralje oko obale Floride i u Karipskom moru. Ti rezultati objavljeni prošlog tjedna u online publikaciji Journal PloS One, prvi su zabilježeni slučaj da ljudski patogen inficira neku morsku vrstu.

Kathryn Sutherland, profesorica na koledžu Rollins na Floridi, kaže da je u posljednjih 10 godina u vodama Floride i Kariba nestalo gotovo 90 posto jedne vrste koralja. Razlog – bolest koralja, koja se naziva ‘bijele boginje’: “G. 2002., otkrili smo da je patogen koji uzrokuje bijele boginje na koralju bakterija poznata pod imenom Serratia marcescens. Znali smo da se ovaj patogen redovito nalazi u ljudskim crijevima i u ljudskom kanalizacijskom otpadu, te da je to patogen koji uzrokuje bolesti i kod ljudi.”

No, znanstvenici su mogli samo nagađati da je ljudski otpad izvor ovog patogena, budući da se isti mikrobi nalaze u izmetu drugih životinja.

“Dakle, kako bismo otkrili izvor tog patogena, prikupili smo i analizirali uzorke ljudskog otpada iz postrojenja za pročišćavanje ljudskog otpada u Key Westu, ovdje na Floridi. Uz to smo prikupili uzorke otpada drugih životinja, poput lokalnih srna i galebova. I premda smo našli bakteriju Serratia marcescens i kod drugih životinja, genetička analiza nam je pokazala da je samo soj iz ljudske kanalizacije odgovarao soju nađenom na koraljima oboljelima od bijelih boginja,” kaže Sutherland.

U laboratorijskim istraživanjima, profesorica Sutherland i njene kolege uzeli su male uzorke koraljnog grebena i u njih ubrizgali patogen nađen u ljudskoj kanalizaciji: “Promatrali smo uzorke mjesec dana kako bismo vidjeli znakove da li se bolest razvija. Na uzorku oboljelog koralja koji je bio u vodi zagađenoj ljudskom kanalizacijom pokazali su se znaci bolesti za nekih četiri do pet dana.”

Profesorica Sutherland kaže da je istraživanje otkrilo novi način zaraze, od ljudi na prirodni okoliš, umjesto obrnutog modela viđenog kod zaraze ptičjom gripom ili virusom HIV: “Ovo je prvi put da je ljudska bolest uzrokovala smanjenje populacije oceanskih beskičmenjaka.”

Gospođa Sutherland kaže da ovi rezultati nude jedno očigledno riješenje za bolest koraljnog grebena – bolje procesuiranje otpadnih voda: “Prije desetak godina, na području Key West, usavršeni su objekti za procesuiranje otpadnih voda iz septičkih sustava, do naprednih objekata za pročišćavanje vode, i sada je čitavo područje u procesu usavršavanja svojih objekata.”

Gospođa Sutherland kaže da novi sustavi pročišćavanja otpadnih voda spriječavaju dolazak smrtonosnih mikroba uz samu obalu, gdje profiti od biznisa godišnje doprinose više od tri milijarde dolara.

Ona dodaje da je ovo istraživanje poziv na akciju na širem području Kariba, gdje mnoge zemlje još uvijek nemaju zadovoljavajuće sustave za pročišćavanje otpadnih voda.

XS
SM
MD
LG