Linkovi

SAD: Na pomolu novi način ubrzavanja pomoći u vanrednim stanjima


Seth Teller, profesor robotike na Tehnološkom institutu univerziteta Massachusetts
Seth Teller, profesor robotike na Tehnološkom institutu univerziteta Massachusetts

Znanstvenici pokušavaju razviti tehnološke pretpostavke za stvaranje preciznih trodimenzionalnih slika u i na prostorima stradalim sticajem prirodnih ili drugih okolnosti.

Da je brz pristup spasilačkih ekipa i ekipa za pružanje prve pomoći područjima nastradalim u okolnostima izazazvanim prirodnim stihijama izuzetno bitan, potrvrđeno je još jednom nedavno, u dane kada je sjeveroistok Sjedinjenih Američkih Država zahvatio uragan Sandy. Takođe izuzetno je bitno da članovi tih ekipa imaju što je moguće više informacija, podataka i činjenica kako bi mogli što efikasnije spašavati i pomagati. Nauka i u tom segmentu priskače u pomoć i znanstvenici pokušavaju razviti tehničko-tehnološke pretpostavke za stvaranje preciznih trodimenzionalnih slika koje će omogućiti članovima spasilačkih i ekipa za hitnu pomoć da precizno jedni drugima i cijelim timovima proslijede ono što vide.

Potaknut prošlogodišnjim naletima uragana, Seth Teller, profesor na Tehnološkom institutu univerziteta Massachusetts razvija sistem koji istovremeno kreira mape, mjeri odstojanja i druge bitne dimenzije i služi kao navigator. Osnovni tehnički elementi tog sistema su kamera, laserski mjerač daljina i veličina koje bežično šalju informacije do kompjuteriziranog centra sistema.

Profesor Teller ističe:

„Osnovni cilj je olakšati spasilačkim timovima da ostvare uvid u ono što ih očekuje u datoj situaciji. U takvim situacijama prvi uvid obično obavlja jedan član spasilačkog tima, pa onda informiše ostale. Na ovaj novi način kada potpuno usavršimo naš sistem, svi članovi spasilačkog tima istovremeno će moći vidjeti i čuti ono što vidi i saopštava član tima koji je određen da izvrši prvi uviđaj.“

Leighton Jones, direktor američkog Crvenog križa za američku saveznu državu Massachusetts ne sumnja da će zahvaljući tom novom sistemu biti spašeni mnogi životi:

„Poplave na obalama Massachusettsa su česte. I za nas, iz Crvenog križa, i za vatrogasce, i za članove hitnih medicinskih pomoći koji u pravilu prvi izlaze na mjesto nesreće osnovno je što brže znati kako i kome pomoći. Imati realnu sliku u realnom vremenskom okviru, praćenu i odgovarajućim komentarom .... to je ono što će nam pomoći da pomažemo i brže i djelotvornije uz što manje rizika.“

Bežična tehnologija, a sistem koji razvija profesor Teller je dio te tehnologije, pokazala se dragocjenom za razmjenu mnogih informacija i obavještenja u vrijeme naleta uragana Sandy. Sa sistemom bežičnog mapiranja, dimenzioniranja i navigacije kroz prirodnom stihijom ugroženi ili razoreni prostor razmjena bitnih informacija biće novi krupan iskorak u tom pravcu.
SAD: Na pomolu novi način ubrzavanja pomoći u vanrednim stanjima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
XS
SM
MD
LG