Linkovi

Australijski lider kritizirao Kinu nakon "opasnog" vojnog susreta


Australijski premijer Anthony Albanese, lijevo, sastaje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 6. novembra 2023.
Australijski premijer Anthony Albanese, lijevo, sastaje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 6. novembra 2023.

Premijer Anthony Albanese u ponedjeljak je kritizirao Kinu zbog "opasnog" susreta kineskih i australijskih ratnih brodova, ali je odbio reći da li je pokrenuo to pitanje u nedavnim razgovorima s predsjednikom Xi Jinpingom.

Rekao je da je jedan australijski ronilac povrijeđen kada je kineski razarač koristio sonar u blizini australske fregate u međunarodnim vodama prošlog utorka. Ministar odbrane Richard Marles izjavio je u subotu da je izrazio ozbiljnu zabrinutost Pekingu zbog nesigurnog i neprofesionalnog ponašanja razarača.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Wu Qian odbacio je u ponedjeljak navode Australije kao "potpuno neistinite".

Između susreta i Marlesove izjave, Albanese je razgovarao sa Xijem na marginama samita azijsko-pacifičkih lidera u San Francisku.

Albanese je u ponedjeljak rekao da su njegovi razgovori sa Xijem bili privatni, a ne formalni bilateralni sastanak u kojem se sažeci sadržaja objavljuju.

"Ne govorim o privatnim sastancima na marginama, razgovorima koje vodim sa bilo kojim svjetskim liderom", rekao je Albanese za Sky News u svom uredu u Parlamentarnoj kući.

“To je nešto što je za žaljenje. Zato smo vrlo jasno iznijeli naše vrlo snažne zamjerke Kini, vrlo direktno, putem svih odgovarajućih kanala na svim forumima koji su nam dostupni”, dodao je Albanese.

Rekao je da incident "nanosi štetu" odnosima Australije i Kine. "Ovo je bilo opasno, bilo je nesigurno i neprofesionalno od strane kineskih snaga", rekao je.

Opozicioni poslanici optužili su Albanezea da nije pokrenuo susret sa Xijem jer australijski lider nije želio riskirati da uspori poboljšanje bilateralnih odnosa.

„Slabo vođstvo od Anthonyja Albanesea koji izgleda daje prioritet fotografskim operacijama sa Xi Jinpingom nego što se zalaže za naš narod. Sramotno”, objavila je visoka opoziciona zastupnica Sussan Ley na društvenim mrežama.

Albanese je nedavno postao prvi australijski premijer koji je posjetio Kinu u posljednjih sedam godina u znak da su se odnosi poboljšali otkako je izglasana Leyeva koaliciona vlada 2022. godine.

Američke, kanadske i australijske vojske više puta su se žalile na, kako kažu, opasne akcije kineske mornarice i zračnih snaga u zapadnom Pacifiku. Analitičari strahuju da bi sudar ili druga nesreća mogla izazvati međunarodni incident i eskalirati u sukob.

Australija je saopštila da je kineski razarač CNS Ningbo upravljao svojim sonarom dok su australski pomorski ronioci pod vodom pokušavali da raščiste ribarske mreže koje su zapetljale propelere njihovog broda HMAS Toowoomba.

Albanese je rekao da je jedan ronilac povrijeđen. Zvaničnici odbrane nisu precizirali povrede niti broj ronilaca, ali mediji navode da su roniocu povrijeđene uši.

Analitičari kažu da sonarni impulsi mogu uzrokovati opsežna oštećenja mekog tkiva roniocima iz blizine.

Australija kaže da je Toowoomba obavijestio Ningbo da su ronilačke operacije u toku i zamolio Kineze da se drže podalje.

Ali Ningbo se približio koristeći sonarnu opremu montiranu na trup, izlažući ronioce riziku i tjerajući ih iz vode, kažu zvaničnici odbrane.

Kinesko ministarstvo odbrane demantovalo je navode Australije da je do interakcije došlo u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana.

Wu je rekao da je razarač pratio i nadgledao fregatu u skladu s međunarodnim zakonima i propisima. Kineski brod je zadržao sigurnu udaljenost i nije ometao operacije australskih ronilaca, rekao je on.

„Pozivamo australsku stranu da poštuje činjenice, prestane sa bezobzirnim i neodgovornim optužbama na račun Kine, učini više na izgradnji međusobnog povjerenja između dviju strana i stvaranju pozitivne atmosfere za dobar razvoj odnosa između dvije zemlje i dvije vojske, “ rekao je Wu.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da je nacionalna vojska uvijek bila visoko disciplinirana i da je vodila profesionalne operacije u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnom praksom.

"Nadamo se da će relevantna strana prestati stvarati probleme na pragu Kine i raditi s nama na zajedničkom održavanju zamaha poboljšanja i razvoja kinesko-australijskih odnosa", rekao je Mao na redovnom brifingu za medije u ponedjeljak.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG