Linkovi

Aung San Suu Kyi nudi dijalog i pomirenje burmanskim vojnim čelnicima


Aung San Suu Kyi nudi dijalog i pomirenje burmanskim vojnim čelnicima
Aung San Suu Kyi nudi dijalog i pomirenje burmanskim vojnim čelnicima

Predsjednik Barack Obama rekao je da je Aung San Suu Kyi njegov idol te da je inspiracija za aktiviste za ljudska prava diljem svijeta

Nedavno puštena na slobodu demokratska burmanska aktivistica Aung San Suu Kyi ponudila je maslinovu grančicu vojnom režimu u zemlji koji ju je držao zatvorenu skoro dva posljednja desetljeća. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike šezdeset petogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir rekla je da ona i njene pristaše – citiramo – "sigurno nisu opsjednuti sukobljavanjem" sa vojnim vladarima. Dodala je - "Nadamo se a će režim shvatiti da sukobljavanje nije rješenje za probleme Burme".

Aung San Suu Kyi jučer je nakon sedam godina puštena iz kućnog pritvora. Nakon što je izašla ispred svoje kuće, pozdravila je mnoštvo okupljenih Burmanaca. Ona je provela je u pritvoru 15 od posljednjih 21 godinu. Do njenog puštanja na slobodu došlo je šest dana nakon prvih izbora u Burmi u posljednja dva desetljeća. Danas je u sjedištu svoje stranke Nacionalne lige za demokraciju izjavila kako je sloboda govora kamen temeljac demokracije. Dodala je kako želi surađivati sa svim demokratskim snagama u traženju promjena u Burmi, ali je dodala da te promjene moraju biti ostvarene na "pravi način" kroz dijalog s vojnim čelnicima. U suprotnom demokratske snage neće biti u stanju postići svoj cilj "bez obzira koliko plemenit ili ispravan on bio".

U telefonskom interviewuu za Glas Amerike burmanska aktivistica je također rekla da će raditi na tome da uvjeri vojnu vladu da je "nacionalno pomirenje u interesu svih". Dodala je kako vjeruje da ukoliko su obje strane spremne pronaći rješenje, u tome će i uspjeti. Aung San Suu Kyi je rekla da treba voditi razgovore o onom što je moguće i potom na tome raditi. Ona je također rekla da će zvati vlade i ljude diljem svijeta kako bi pronašla načine za suradnju. Dodala je kako postoje mnoge stvari koje međunarodna zajednica može učiniti za Burmu, ali nije rekla koje. Unatoč ponudi da će o domaćim pitanjima razgovarati s vojnim vladarima, Aung San Suu Kyi je primijetila da su postavljena i mnoga pitanja o korektnosti burmanskih izbora 7. studenog. Burmanski vojni čelnici nisu dopustili međunarodnim promatračima da dođu u Burmu nadgledati te izbore.

Svjetski čelnici pozdravili su puštanje na slobodu burmanske aktivistice za demokraciju. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je Aung San Suu Kyi njegov idol te da je inspiracija za aktiviste za ljudska prava diljem svijeta. Predsjednik Obama pozvao je burmanske vlasti da na slobodu puste još 2,200 političkih zatvorenika.

Skupina umirovljenih svjetskih čelnika “The Elders” također je pozdravila puštanje na slobodu 65-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir. Čelnik te skupine, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu rekao je da je Aung San Suu Kyi globalni simbol moralne hrabrosti. Britanski premijer David Cameron nazvao ju je “inspiracijom za sve nas koji vjerujemo u slobodu govora, demokraciju i ljudska prava”.

XS
SM
MD
LG