Linkovi

Napravljen prvi vještački hamburger


Naučnici kažu da bi napreci u polju bio-tehnologije mogli omogućiti da se masovno proizvodi vještačka hrana koja bi bila isto tako ukusna i hranjiva kao i prirodna hrana, a bez da škodi prirodnoj okolini.


Hamburger je jedno od najpopularnijih jela od mesa u cijelom svijetu, pa ga je upravo zbog toga grupa holandskih naučnika sa univerziteta Maastricht izabrala za svoj prvi eksperiment sa vještačkom hranom. Ovi su stručnjaci kreirali vještačku šniclu od mljevenog mesa tako što su osnovne ćelije dvije organski uzgojene krave stavili u soluciju s hranjivim sastojcima, što je pomoglo da se te ćelije razviju u mišićno tkivo.

Jedan od volontera koji je kušao ovaj hamburger je austrijska nutricionistica Hanni Ruetzler, koja je rekla:

Vrlo jak ukus, slilčan pravom mesu. Nije dovoljno sočno, ali je sastav savršen.

Vještački hamburger nema masnoća, što inače igra veliku ulogu u ukusu - medjutim, izgleda kao meso, a takav je i pod jezikom.

Naučnici napominju da je globalna proizvodnja mesa na vrhuncu i neće biti dovoljna da zadovolji sve veće potrebe u slijedećih 40 godina - pa je stoga alternativa koja je dobra za prirodu - neophodnost.

Jučerašnji eksperiment je rezultat istraživanja dugog više od 5 godina, i investicije u vrijednosti od 300 hiljada dolara.

Naučnici kažu da će nastaviti s eksperimentima kako bi ukus vještačkog mesa učinili što sličnijim pravom hamburgeru. Reakcije javnosti su raznolike: neki kažu da je , kako ga nazivaju, hamburger iz epruvete, nešto apsolutno nedopustivo i odvratno, dok drugi vjeruju da je to odlična ideja, jer, dodaju, ne treba svakako jesti pravo meso.

Naučnici kažu da se nadaju da će vještačko meso pomoći da se nahrani svijet, i da će se njime smanjiti oštećenje prirode, koje se inače dogadja usljed proizvodnje prirodnog mesa.

XS
SM
MD
LG