Linkovi

Godina 2010. burna u američko-izraelskim odnosima


Američki dopredsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu
Američki dopredsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Mnogima u Izraelu ne sviđa se pritisak koji američka administracija vrši na židovsku državu oko angažmana u mirovnim pregovorima s Palestincima

Sjedinjene Države i Izrael su dugogodišnji saveznici, međutim, tijekom 2010. njihovi su odnosi bili opterećeni. Predsjednik Obama postavio je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba jednim od svojih glavnih vanjskopolitičkih prioriteta, a mnogima u Izraelu ne sviđa se pritisak koji američka administracija vrši na židovsku državu oko angažmana u mirovnim pregovorima s Palestincima.

Protuameričke demonstracije ispred američkog veleposlanstva u Tel Avivu u listopadu bile su rijetkost u zemlji koja je obično pro-američki nastrojena, i to u tolikoj mjeri da neki Izraelci cesto svoju zemlju nazivaju 51. američkom saveznom državom. Demonstranti su se okupili da bi prosvjedovali protiv - po njima - nepravednog pritiska administracije predsjednika Obame da se zamrzne izgradnja židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Američka administracija vidi sirenje naselja i nastavak gradnje u dijelovima istočnog Jeruzalema kao prepreku palestinskim nastojanjima za formiranjem samostalne države.

Izrael, sa svoje strane, smatra naselja na zapadnoj obali ključnim za svoju sigurnost. Najniža točka u odnosima bila je u ožujku, kad su izraelski dužnosnici najavili izgradnju stotina novih stanova u istočnom Jeruzalemu tijekom posjete američkog dopredsjednika Josepha Bidena, potez koji su mnogi analitičari okarakterizirali kao ponizavajucim za Sjedinjene Države.

U svojem govoru na sveucilistu u Tel Avivu, Joe Biden je osudio potez Izraela, ali i potvrdio jake veze izmedju Washingtona i izraelske države. Ti su odnosi doživjeli novi udarac nekoliko tjedana kasnije kada je premijer Benjamin Netanyahu posjetio Bijelu kucu gdje je, prema mišljenju izraelski novinara, bio hladno primljen od strane predsjednika Obame.

Napad izraelskih komandosa na humanitarnu flotu pred Pojasom Gaze u svibnju, kojom je priliko poginulo devetoro aktivista, takodjer se negativno odrazio na američko-izraelske odnose, premda predsjednik Obama nije javno osudio Izrael. Do zatopljivanja odnosa došlo je očigledno u srpnju, kad su se Barack Obama i Benjamin Netanyahu susreli u Bijeloj kuci, kojom su prilikom promatrači uočili mnogo pomirljiviju atmosferu.

Nedugo zatim Sjedinjene su Države najavile nove pregovore izmedju Izraelaca i Palestinaca u Washingtonu, no ti su razgovori došli u zastoj kad je četiri tjedna nakon njihova početka Izrael odbio produžiti vlastito desetomjesečno zamrzavanje građevinskih aktivnosti na Zapadnoj obali. U medjuvremenu Washington je ponudio Izraelu paket zrakoplova lovaca i diplomatskih jamstava u zamjenu za popuštanje po pitanju židovskih naselja.

Tijekom studenog američki je predsjednik izrazio svoje nezadovoljstvo, tijekom posjeta Indoneziji, oko odluke Izraela da izgradi stotine novih stanova u istočnom Jeruzalemu. Predsjednik Obama je tada rekao da takve aktivnosti nisu nikad od pomoći kad je riječ o mirovnim pregovorima.

Yoram Ettinger je konzultant, i bivši je ministar zadužen za donose s Kongresom pri izraelskom veleposlanstvu u Washingtonu. On kaze da postoji fundamentalni problem u razumijevanju izmedju Obamine administracije i desničarske vlade Benjamina Netanyahua.

Ettinger tvrdi da se Obamina administracija koncentrira na izraelsko-palestinski sukob dok je Izrael vise zabrinut oko nuklearne prijetnje iz Irana.. "Postoje mnoge pjescane oluje na Srednjem istoku koje su prijetnja američkim interesima, od kojih nijedna nema veze s palestinskim pitanjem. Zašto biti toliko preokupiran s tim realno malim problemom kada postoje druge tako dramatične prijetnje američkim interesima?"

Ettlinger se slaze s izraelskim i američkim dužnosnicima u stajalištu da su njihovi odnosi u svojoj srži nepokvarljivi. On vjeruje da će izborne pobjede republikanaca na parlamentarnim izborima za Zastupnički dom američkog Kongresa u 2010. unaprijediti odnose u 2011. jer ce Izrael imati posla s američkim predsjednikom čiji je položaj oslabljen i s Kongresom koji se u mnogo čemu slaze s Izraelom. "Većina od oko stotinu novih kongresnih zastupnika su tradicionalisti, vise zabrinuti o pitanjima sigurnosti, skeptičniji i neprijateljskije nastrojeni prema Ujedinjenim narodima, skeptičniji i neprijateljskije nastrojeni prema arapskim i muslimanskim režimima, i jako, jako zainteresirani za anti-terorizam. To se sve dobro ukapa u američko-izraelsku stratešku suradnju".

U židovskoj četvrti starog dijela Jeruzalema, mnogi su Izraelci, međutim, neskloni kritiziranju Sjedinjenih Država, svjesni milijardi dolara vojne i druge pomoći koju svake godine SAD daju Izraelu.

XS
SM
MD
LG