Linkovi

2010. bila je teška godina po okoliš


Zagađenje naftom na obalama Meksičkog zaljeva
Zagađenje naftom na obalama Meksičkog zaljeva

Poplave prekrile petinu Pakistana, Kina pretekla SAD kao najveći svjetski potrošač energije, izljev nafte u Meksičkom zaljevu jedna od najgorih ekoloških katastrofa u povijesti, a Zemlja se i dalje zagrijava

Godina 2010. bila je najtoplija od kada se počela voditi evidencija, 1880. godine. Mnogi događaji ove godine rezultat su klimatskih promjena, kaže predsjednik organizacije World Resources Institute Jonathan Lash.

"Katastrofalni šumski požari u Sibiru, masovne poplave u Pakistanu, nestanak velikog dijela greenlandske ledene ploče i jedna od najgorih epizoda propadanja korala. Sve je to u skladu s predviđanjima znanstvenika o slijedu događaja koji su rezultat globalnog zatopljenja," kaže Lash.

Zagrijavanje planeta jedna je od vodećih priča 2010. godine za predsjednika Instituta Earth Policy Lestera Browna. Ovaj neovisni analitičar ekoloških prilika kaže da je kombinacija ekstremnih vremenskih prilika, suše i šumskih požara dovela do 40 posto manjeg uroda žitarica u Rusiji: "To je ogromna katastrofa. Zemlja koja je nekoć bila vodeći izvoznik pšenice ove godine morat će uvoziti žito te je zabranila izvoz žita."

Brown također ukazuje na neke zlosutne signale na klimatskom horizontu. Na primjer, rekordnim poplavama u Pakistanu prethodila je najviša temperatura ikada zabilježena u Aziji od 53 Celzijeva stupnja na jugu Pakistana. U prošloj godini Kina je prešla Sjedinjene Države kao najveći potrošač energije na svijetu. Peking je, također, uveo nove propise za učinkovitost potrošnje energije na razini lokalnih vlada, kompanija te je nastavio s gradnjom najvećeg sustava brze željeznice na svijetu.

U Sjedinjenim Državama, pak, Jonathan Lash iz organizacije World Resources Institute podsjeća da Kongres nije usvojio zakon o klimatskim promjenama. Lash kaže da je ohrabren ishodom koferencije o klimatskim promjenama održanoj u Cancunu u Meksiku, krajem studenog i početkom prosinca. Predstavnici 192 zemlje nastavili su rad na globalnom sporazumu koji bi zamijenio Protokol iz Kyota koji istječe na kraju 2012. godine. Između ostalog, dogovorili su da do 2020. godine izdvoje stotinu milijardi dolara za pomoć siromašim zemljama kako bi se prilagodili klimatskim promjenama i prešli na ekološki prihvatljivije tehnologije.

Još jedna priča koja je bila dosta prisutna u medijima protkle godine izljevanje je nafte iz bušotine British Petroleuma u Meksičkom zaljevu. Kriza je izbila u travnju nakon eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon pri čemu je poginulo jedanaest radnika. Procjenjuje se da je od tada pa do sredine srpnja, do zaustavljanja curenja nafte, u vode Meksičkog zaljeva isteklo gotovo pet milijuna barela nafte.

Kontraadmiral Obalne straže Paul Zukunuf kaže da je devet tisuća radnika još uvijek uključeno u operacije uklanjanja ostataka nafte iz močvara i s plaža: "Ostaci nafte nalaze se u pijesku plaža i obalama zaštićenih zona nacionalnih parkova. U nekim slučajevima naftu uklanjamo ručno ili pak koristimo teške strojeve."

Među drugim važnim događajima na polju zaštite okoliša 2010. godine i to je da nije postignut dogovor oko zaštite jedne vrste tune koja je izlovljena i dovedena na rub nestanka. Norveška je pak izdvojila milijardu dolara za zaštitu šuma u Indoneziji, a pred kraj 2010. godine, koja je u kineskom kalendaru Godina tigra, svjetski čelnici na sastanku u St. Petersburgu u Rusiji dogovorili su plan za očuvanje tigra od istrebljenja i obećali sredstva za njegovo financiranje tog plana.

XS
SM
MD
LG