Linkovi

Armenija tvrdi da je u sukobima s Azerbajdžanom ubijeno 49 vojnika


Armenija je u utorak priopćila da je najmanje 49 njenih vojnika ubijeno u sukobima duž granice s Azerbajdžanom nakon oštre eskalacije neprijateljstava koja je potaknula velike sile da pozovu na suzdržanost.

Armenija je rekla da je nekoliko gradova u blizini granice s Azerbajdžanom, uključujući Jermuk, Goris i Kapan, granatirano u ranim jutarnjim satima utorka, te je rekla da je odgovorila na ono što je nazvala "provokacijom velikih razmjera" od strane Azerbajdžana.

Baku je rekao da ga je napala Armenija.

Armenski premijer Nikol Pashinyan optužio je Azerbajdžan za napade na armenske gradove jer ne želi pregovarati o statusu Nagorno-Karabaha, enklave koja je unutar Azerbajdžana, ali je uglavnom naseljena etničkim Armencima.

"Intenzitet neprijateljstava se smanjio, ali napadi na jednoj ili dvije fronte iz Azerbajdžana se nastavljaju", rekao je Pashinyan u govoru u parlamentu, prema ruskim medijima.

Najnovija eskalacija desetljećima starih neprijateljstava između dviju zemalja južnog Kavkaza potaknula je strahove da bi drugi pravi rat mogao izbiti u postsovjetskom svijetu uz rusku invaziju na Ukrajinu.

Azerbajdžan, koji je optužio Armeniju za obavljanje obavještajnih aktivnosti duž granice i premještanje oružja, rekao je da su se njegovi vojni položaji našli pod napadom Armenije. Azerbejdžanski mediji izvijestili su da je sporazum o prekidu vatre prekinut gotovo odmah nakon što je stupio na snagu u utorak ujutro.

"Kao što smo odavno jasno rekli, ne može biti vojnog rješenja sukoba", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi. "Tražimo hitan prekid svih vojnih neprijateljstava."

Rusija, koja upravlja vojnom bazom u Armeniji, ključni je mešetar moći u regiji i saveznik Erevana kroz Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti koju vodi Moskva, dok Turska podržava Azerbajdžan.

Ministri obrane Armenije i Rusije razgovarali su u utorak ujutro i složili se poduzeti korake za stabilizaciju situacije na granici, dok je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovarao sa svojim azerbajdžanskim kolegom Jeyhunom Bayramovim i pozvao Armeniju da "prestane s provokacijama".

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, također je pozvao Pašinjana da spriječi daljnju eskalaciju.

Rusija je poslala hiljade mirovnjaka u regiju 2020. u sklopu dogovora o okončanju šestosedmičnih neprijateljstava između strana u kojima je Azerbajdžan postigao značajne teritorijalne dobitke u i oko Nagorno-Karabaha.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG