Linkovi

SAD: Žestoka debata oko ilegalne imigracije


SAD: Žestoka debata oko ilegalne imigracije
SAD: Žestoka debata oko ilegalne imigracije

Novi zakon savezne države Arizone za metu ima pojedince za koje se vjeruje da u zemlji borave ilegalno.

Žestoka debata oko ilegalne imigracije u Sjedinjenim državama je dostigla viši nivo. U utorak je ministarstvo pravde uložilo sudsku tužbu dovodeći u pitanje ustavnost novog zakona savezne države Arizone koji za metu ima pojedince za koje se vjeruje da u zemlji borave ilegalno.

Okupljanje ispred Bijele kuće. Rukom napisane poruke za predsjednika Obamu u znak prosvjeda protiv oštrog imigracionog zakona u Arizoni. U utorak je Obamina administracija uložila do sada najveći protest, podnijevši tužbu protiv te savezne države. U federalnoj tužbi se navodi da je Arizona prešla ustavnu granicu kojom se garantira da je federalni zakon iznad zakona bilo koje savezne države. Također se navodi da bi državna i lokalna politika onemogućila federalno provođenje imigracionog zakona. Zakon u Arizoni zahtijeva od policije da zatraži dokaz o legalnom statusu ukoliko postoji bilo kakva osnovana sumnja da određena osoba u zemlji boravi ilegalno. To bi bio prvi put da ilegalna imigracija narušava osim federalnog i zakon savezne države. Na jednom imigracionom događaju prošlog mjeseca, novinarka Glasa Amerike je za komentar zamolila ministricu unutrašnje sigurnosti Janet Napolitano.

Provođenje zakona duž te granice i u pograničnim saveznim državama je prvenstveno odgovornost federalne vlade. Mi to i radimo, ali nam je potrebno više ljudi, više tehnologije, infrastrukture, i to je dio našeg plana, rekla je gospođa Napolitano.

Arizona je najveća ulazna tačka u Sjedinjene države za ilegalne imigrante i u njoj, prema procjenama, živi 460 hiljada ljudi koji su u zemlju ušli ilegalno. Pristalice zakona kažu da federalna vlada nije učinila dovoljno kako bi iskorijenila taj problem. Colby May radi za kozervativni Američki centar za zakon i pravdu.

Arizona ne nastoji ovdje regulirati imigraciju. Oni ne kažu ko treba ići a ko može ostati. Oni jednostavno donose zakon koji odražava ono što federalna vlada radi već 40 godina. I u tom kontekstu, šta je to toliko šokantno, sa čim je federalna vlada toliko iznenađena?, kaže gospodin May.

Steve Vladeck podučava ustavno pravo na univerzitetu American. On vjeruje da će sud podržati klauzulu o ustavnoj nadmoćnosti i presuditi na štetu Arizone.

Ne mislim da oni imaju ovlasti da to učine, ali mislim da su ostvarili ono što su htjeli na početku, a to je započeti nacionalnu debatu o imigracionoj politici i njenoj nužnoj reformi, kaže Steve Vladeck.

Federalna vlada zahtijeva naredbu kojom bi se Arizona onemogućila da provodi zakon kada on stupi na snagu krajem ovog mjeseca. Dok obje strane navode da će se boriti za svoj cilj, ova pravna borba bi na kraju mogla završiti na vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG