Linkovi

Većina Arapa nije ohrabrena američkom politikom prema Srednjem istoku


Jedna od kafana u kojoj se gleda Al Jazeera
Jedna od kafana u kojoj se gleda Al Jazeera

Iako je stav Arapa prema Sjedinjenim Državama i dalje negativan, 20% ispitanika su najviše zadovoljni američkim stavom prema islamu.

Novo istraživanje javnog mijenja pokazuje da većina Arapa ne odobrava američkog predsjednika Baracka Obamu i da nije ohrabrena američkom politikom na Srednjem istoku. Rezultati također pokazuju da Arapi vjeruju da Iran nastoji nabaviti oružje za masovno uništenje, ali da ima pravo na svoj nuklearni program.

Istraživanje javnog mijenja, koje su proveli Univerzitet Maryland i organizacija Zogby International, je obuhvatilo mišljenja o pitanjima koja se tiču Arapa na Srednjem istoku. Istraživanje se u posljednje vrijeme provedi svake godine u Egiptu, Jordanu, Libanu, Maroku, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Rezultati se ne objavljuju pojedinačno za svaku zemlju. Iako je stav Arapa prema Sjedinjenim Državama i dalje negativan, 20% ispitanika su najviše zadovoljni američkim stavom prema islamu.

Prošle godine je visoko ocjenjen način na koji predsjednik Obama obavlja posao, jer su Arapi polagali velike nade u njegovu politiku prema Srednjem istoku. Ali ove godine, oko dvije trećine se izjasnilo da nisu zadovoljni sa predsjednikom Obamom.

Ken Pollack je stručnjak za Srednji istok na institutu Brookings u Washingtonu.

Ima puno Arapa koji su frustrirani zbog neaktivnosti Obamine administracije u pogledu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Postoji frustracija jer je predsjednik Obama obećao snažniji pritisak ka miru između Izraela i Palestinaca, i Arapi osjećaju da on nije ispunio to obećanje, kaže gospodin Pollack.

Profesor na Univerzitetu Maryland, Shibley Telhami je predvodio istraživanje. On ukazuje na još jedno pitanje.

27% je navelo Irak kao pitanje sa kojim su trenutno nezadovoljni, zbog nestabilnosti i nedostatka vlade. Međutim vjerujem da su oni ipak zadovoljni činjenicom da se Sjedinjene Države povlače iz Iraka. Sva istraživanja javnog mijenja pokazuju da Arapi žele da se američke snage povuku iz Iraka, kaže gospodin Telhami.

Palestinsko-izraelski sukob je za Arape i dalje pitanje koje predstavlja najveće razočarenje. Većina kaže da bi prihvatila rješenje od dvije države zasnovano na granicama prije arapsko-izraelskog rata 1967. Mnogi međutim vjeruju da Izrael to neće prihvatiti.

Većina ispitanika i dalje vjeruje da Iran nastoji nabaviti oružje za masovno uništenje. Ali Arapi sada vjeruju da Iran ima pravo na svoj nuklearni program i da zbog toga ne bi trebao biti izložen pritisku. Više od polovine kaže da bi nuklearno naoružani Iran bio pozitivniji za Srednji istok. Gospodin Telhami kaže da Arapi ne vjeruju da bi Iran zapravo upotrijebio to oružje. On kaže da reakcija Arapa odražava ljutnju prema američkoj politici.

Kada su oni optimistični u pogledu američke vanjske politike, mnogo su oštriji prema Iranu. Prije godinu dana, 2009, kada je većina njih bila optimistična u pogledu američke politike prema srednjem istoku, samo 29% je navelo da bi Iran sa nuklearnim oružjem bio pozitivan znak za Srednji istok. Ove godine, kada su dvije trećine pesimistične u pogledu američke vanjske politike, veći procenat Arapa kaže da bi možda bilo bolje da Iran ima nuklearno oružje, kaže gospodin Telhami.

Istraživanje je također obuhvatilo korištenje interneta i navike gledanja televizijskog programa. Korištenje interneta se i dalje širi. Većina ljudi kaže da gleda nekoliko televizijskih emisija vijesti, prije svega Al Jazeeru.. Više od polovine kaže da gotovo svakodnevno gleda američke i evropske filmove i muzičke video klipove.

XS
SM
MD
LG