Linkovi

Većina Amerikanaca arapskog porijekla smatra Obamu svojim prvim izborom


Lideri arapsko-američke zajednice očekuju rekordan odziv birača u novembru

Amerikanci arapskog porijekla sačinjavaju oko 0.5% glasača koji će glasati na novembarskim izborima. Kako izvještava Kane Farabaugh iz Dearborna u Michiganu, koji je dom najvećoj zajednici Amerikaca arapskog porijekla u Sjedinjenim državama, usprkos tim brojevima, njihov utjecaj se povećava, i lideri arapsko-američke zajednice očekuju rekordan odziv birača u novembru.

Imam Hassan Qazwini nije bio svjedok mirne tranzicije vlasti dok je odrastao u Iraku. Njegovo prvo iskustvo takve vrste je bilo u Sjedinjenim državama.

Kada sam ovdje došao i vidio mirnu tranziciju vlasti sa jednog predsjednika na drugog, to je bilo veoma impresivno i obećavajuće, kaže on.

To obećanje je podstaklo i druge da dođu iz ratom razorenih i nestabilnih zemalja i započnu novi život u Sjedinjenim državama. Imam Qazwini, koji je sada lider Islamskog američkog centra u Dearbornu, kaže da su sljedbenici najbrže rastuće religije u Sjedinjenim državama, islama, također dio glasačkog bloka čiji se utjecaj povećava sa svakim izborima.

Mislim da ćemo na predstojećim izborima vidjeti najveće učešće Amerikanaca arapskog porijekla, Amerikanaca muslimana.

Za taj očekivani odziv se, djelimično, može zahvaliti naporima ljudi kao što je Rachid Elabed. Kao stručnjak za građansku angažiranost pri neprofitnom Centru arapske zajednice za ekonomske i društvene usluge, dio njegovog posla je registriranje novih američkih državljana za glasanje. On priznaje da postoje izazovi kako bi se američki glasački proces objasnio imigrantima.

Oni ne shvataju da imaju slobodu govora, slobodu glasanja, oni su novopridošli u tom procesu, i zato su zastrašeni jer nisu sigurni šta da rade i gdje da dobiju informacije, kaže Rachid Elabed.

Neke informacije se mogu naći u publikacijama kao što su Arab American News, čiji je vlasnik izdavač Osama Siblani iz Dearborna.

Mi dolazimo iz zemalja kojima vladaju diktatori i totalitarni režimi, zato ovdje morate ljudima dati vremena da se prilagode ideji demokracije, da znaju da imaju pravo da se registriraju za glasanje i da glasaju, kaže Osama Siblani.

Jedan od ključnih koncepata koje Rachid Elabed nastoji prenijeti novim glasačima je važnost njihovog sudjelovanja na izborima, usprkos tome što Amerikanci arapskog porijekla sačinjavaju samo mali procenat glasačkog tijela.

I taj procenat može dovesti do razlike na izborima.

I upravo ta razlika, kaže imam Qazwini, ove godine ide u prilog predsjedniku Obami.

Većina Amerikanaca arapskog porijekla smatra Obamu svojim prvim izborom, jer ga smatraju razumnijim kandidatom, kaže imam Qazwini.

Ali on je kandidat koji je trenutno predsjednik u zemlji sa veoma visokom stopom nezaposlenosti. Ta stopa je u Michiganu viša od državnog prosjeka. Radna mjesta su među najvažnijim pitanjima za sve glasače, uključujući i Amerikance arapskog porijekla, i očekuje se da će i ono biti odlučujuće pitanje u ovogodišnjoj predsjedničkoj utrci.
Većina Amerikanaca arapskog porijekla smatra Obamu svojim prvim izborom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
XS
SM
MD
LG