Linkovi

Posebna zaštita životinja na filmu


Posebna zaštita životinja na filmu
Posebna zaštita životinja na filmu

Društvo za zaštitu životinja ima posebne odjele koji se brinu za dobrobit životinja korištenih u industriji filma i zabave


Životinje u filmskoj industriji sudjeluju otkako i sama industrija postoji. Od 1940. godine, Američko Udruženje za zaštiotu životinja, medjutim, obavezan je dio filmske ekpie na svakom snimanju filma u kojem se koriste žive životinje.Njihov je zadatak da nadgledaju tretman četveronožnih i pernatih glumaca,kao i onih s perajima, i da osiguraju da im se ne dogodi nikakvo zlo.

Novinar Glasa Amerike u Los Angelesu,Mike O'Sullivan, otišao je u Hollywood kako bi saznao više o zaštiti životinja na filmu. On izvještava da sve grupe za zaštitu dobrobiti životinja , zajedničkom kampanjom, sada proširuju svoj domen u filmskoj industriji,čak dovodeći u pitanje i to zašto uopće koristiti živa četveronožna stvorenja kada ih je moguće stvoriti za film digitalnom tehnologijom.

Novi film, Priča o jednom delfinu, je snimljen po istinitom dogadjaju o delfinu koji je izgubio repno peraje, a uz pomoć jednog dječaka, uspio dobiti prostetički rep i tako preživjeti.

Američko Humano Udruženje je bilo dio filmse produkcije kako bi osiguralo da niti jedna životinja ne bude povrijedjena tijekom snimanja.
Životinje su dobrodšli gosti u uredima Udruženja u Los Angelesu, gdje u jednoj debeloj knjizi stoje regulative kojih se Hollywood mora pridržavati i prema njima tretirati životinje koje koristi.
Karen Rosa je jedna od čelnica Udruženja i ona objašnjava, filozofiju Udruženja:

Sva stvorenja, od najmanjeg insekta, do najvećeg sisara, pokrivena su našim vodičem. Jer, mi vjerujemo da , zbog uspjeha svijeta filma, svaki glumac , čovjek ili životinja , nakon snimanja se mora vratiti kući živ!


No, nije tako bilo u prvim danima filma. Upravo zato su regulative Humanog Udruženja napravljene tako da se obezbijede najhumaniji mogući uvjeti za životinje u filmovima.


U novom filmu Ustanak Planete Majmuna, životinje nisu ni korištene - svi su majmuni bili digitalno napravljeni, što je otvorilo nove mogućnosti.

Na jednom dogadjaju koji je promovirao taj film, producenti su dobili podršku od jedne prominentne organizacije: naime,Clare Richardson predsjednica Fondacije za spas gorila,Dian Fossey je rekla kako istinski cijeni sve one koji štite životinje - glumce.

Poslali smo jaku poruku, poručili smo: ljudi, vidite šta se može, zaboravite na korištenje živih životinja u filmovima!, govori Richardsonova.

Upotreba životinja u filmu u svijetu zabave je vrlo stara, od tigrova u davnim Disneyevim filmovima, do na stotine stvorenja u serijalu o Harry Potteru, kako živih tako i digitaliziranih.
Karen Rosa iz Humanog Udruženja kaže kako razumije zašto je prava životinja u filmu mnogo veća atrakcija od digitalnog lika:

Živi stvor, njegova osobenost, ljupkost, grandioznost, ili nevinost, sve je to vrlo jedinstveno i ne može se dočarati digitalnim putem.

Rosa dodaje da istinska veza izmedju čovjeka i životinje mora bit i iskazana kroz prave glumce, i ljudske i životinjske.
Oni s obje strane rasprave o korištenju životinja na filmu se slažu u jednom: moderna tehnologija, čak kad se koriste prave životinje, omogućuje danas zaštitu i ljudi i životinja.
XS
SM
MD
LG