Linkovi

Analitičari podijeljeni oko nove američke nuklearne strategije


Analitičari podijeljeni oko nove američke nuklearne strategije
Analitičari podijeljeni oko nove američke nuklearne strategije

Za razliku od dosadašnjih, nova strategija najveći naglasak stavlja na opasnost da nuklearno oružje dođe u ruke terorista ili pak zemalja-otpadnica od međunarodnog poretka - tradicionalna prijetnja nuklearnih arsenala Rusije ili Kine ponešto je u drugom planu

Sjedinjene su Države prije nekoliko dana objavile svoju novu strategiju kada je u pitanju korištenje nuklearnog naoružanja. Za razliku od dosadašnjih, nova strategija najveći naglasak stavlja na opasnost da nuklearno oružje dođe u ruke terorista ili pak zemalja-otpadnica od međunarodnog poretka. Tradicionalna prijetnja nuklearnih arsenala Rusije ili Kine ponešto je u drugom planu. Nova strategija ima i pristaše ali i kritičare.

Nova strategija službeno se zove 'Analiza pozicioniranja nuklearnog arsenala' i treća je po redu od završetka Hladnog rata. Objavljena prije nekoliko dana, ona ograničava broj slučajeva u kojem je Amerika spremna iskoristiti svoje nuklearno oružje, što je u skladu s vizijom predsjednika Obame koji se zalaže za 'svijet bez nuklearnog naoružanja'. Koncepcija je nova i po tome što se teroristi s nuklearnim oružjem smatraju opasnijom prijetnjom od tradicionalnih nuklearnih suparnika – Rusije i Kine. Ministar obrane Robert Gates objasnio je da je ova promjena posljedica drugačijih opasnosti koje prijete Americi. "Sprečavanje nuklearnog terorizma i prevencija širenja nuklearnog naoružanja s pravom su glavni prioriteti. Naime, al-Qaida stalno traži način da se domogne nuklearnog oružja. Iran razvija nuklearno oružje, dok ga Sjeverna Koreja i izvozi. Zbog toga, naglasak je stavljen na pravo mjesto, i ta je promjena od ključne važnosti".

Bijela je kuća naglasila da nova strategija neće umanjiti američku sposobnost da obrani sebe i saveznike. Međutim nova strategija uključuje – po prvi put - i najavu Washingtona da neće koristiti atomsko oružje protiv zemalja koje ga nemaju, a poštuju međunarodno-pravne odredbe o njegovu neširenju. To se čak odnosi i na slučaj da neka takva zemlja napadne Ameriku biološkim ili kemijskim oružjem. Ova se inače američka odredba ne odnosi na zemlje poput Irana ili Sjeverne Koreje, za koje Washington tvrdi da krše međunarodno pravo te se opiru rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Tom Collina iz organizacije Arms Control Association kaže da je nova američka strategija 'pozitivan korak' jer će se zbog nje druge zemlje lakše odreći razvoja nuklearnog oružja "Poanta je zadobiti snažnu podršku u svijetu, za američke napor da se prekinu nuklearni programi u Sjevernoj Koreji i Iranu".

Analitičari podijeljeni oko nove američke nuklearne strategije
Analitičari podijeljeni oko nove američke nuklearne strategije

Međutim, ima i onih koji smatraju da će nova strategija imati suprotan učinak. Jedan od njih je i Matthew Bunn sa sveučilišta Harvard. "Ekstremistima u Pjongjangu ili Teheranu ova je strategija dala nov argument. Oni iz nje vide da su njihove zemlje na posebnom američkom popisu potencijalnih ciljeva, tako da je - s njihove točke gledišta - prirodno da se mora razviti nuklearno oružje. Ova im je strategija, na žalost, dala dodatnu municiju".

Kritičari Bijele kuće smatraju da je nova strategija pogrešna. Frank Gaffney iz Centra za sigurnosnu politiku u Washingtonu kaže da bi 'javnost, kada bi razumjela o čemu se radi, bila užasnuta'. "Zamislite da nas netko napadne kemijskim ili biološkim oružjem, a predsjednik kaže 'nećemo ih kazniti jer će to problem samo uvećati'. Takva je pozicija neodgovorna".

O sigurnosti nuklearnih arsenala i postrojenja širom svijeta sljedeći će se tjedan raspravljati i na summitu četrdesetak država u Washingtonu. Međunarodna konferencija na istu tamu održat će se u svibnju u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

XS
SM
MD
LG