Linkovi

Amnesty International: Masovna silovanja žena tokom sukoba u Etiopiji


Amnesty Logo
Amnesty Logo

Etiopske i eritrejske trupe silovale su stotine žena i djevojaka tokom rata u Tigreju, podvrgavajući neke seksualnom ropstvu i sakaćenju, navodi se u izvještaju koji je objavila organizacija Amnesty International.

Na osnovu intervjua sa 63 preživjelih, izvještaj baca novo svjetlo na situaciju koju već istražuju etiopski službenici za sprovođenje zakona, pri čemu su najmanje tri vojnika osuđena, a 25 optuženo.

Neke preživjele rekle su da su bile grupno silovane dok su nedjeljama bile zatočene. Druge su opisale da su silovane pred članovima svoje porodice.

"Jasno je da su silovanje i seksualno nasilje korišteni kao oružje rata za nanošenje trajne fizičke i psihičke štete ženama i devojkama u Tigreiu", rekla je generalna sekretarica Amnestyja Agnes Callamard.

"Stotine njih je podvrgnuto brutalnom postupanju sa ciljem ponižavanja i dehumanizacije. Težina i razmjere počinjenih seksualnih zločina su posebno šokantni", istakla je.

Sjeverna Etiopija pogođena je nasiljem od novembra nakon što je premijer Abiy Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019., poslao trupe u Tigrej da sruše regionalnu vladajuću stranku, Narodnooslobodilački front Tigreja (TPLF).

Rekao je da je ovaj potez uslijedio kao odgovor na napade TPLF -a na kampove savezne vojske.

Sukob se produbljivao i uzimao sve veći danak, a humanitarni radnici se bore da dosegnu do stotine hiljada ljudi suočenih sa glađu u Tigreju.

Navodni počinioci silovanja su vladini vojnici, trupe iz susjedne Eritreje - koja je podržala Abiyja - kao i snage bezbjednosti i borci milicije iz etiopske regije Amhara, saopštila je organizacija Amnesty International.

Više od dvije desetine preživjelih reklo je za Amnesty da su ih samo Eritrejci silovali, dok su druge rekle da su to činili i Eritrejci i Etiopljani.

"Silovali su nas i izgladnjivali. Bilo ih je previše koji su nas silovali u smjenama", rekla je jedna 21-godišnja preživjela koja je prijavila da je držana u pritvoru 40 dana.

"Bilo nas je oko 30 žena ... Sve smo silovane", kazala je.

AFP je prethodno intervjuisao više preživjelih grupnog silovanja koje su počinili etiopski i eritrejski vojnici.

Iz Amnestyja je u srijedu saopšteno da su zdravstvene ustanove u Tigreju "od februara do aprila 2021. godine" registrirovale 1.288 slučajeva rodno zasnovanog nasilja", iako ljekari primjećuju da mnogi preživjeli ne istupaju po tom pitanju.

U februaru je ministarica za prava žena Etiopije Filsan Abdullahi Ahmed rekla da je silovanje "bez sumnje" izvršeno u Tigreju. Radna grupa koju je osnovala poslala je izvještaj kancelariji državnog tužioca.

Filsan je u utorak rekala za AFP da je na službenicima policije da utvrde razmjere problema i ko je odgovoran za to.

"Mislim da daju sve od sebe ... Moraju da odu i zaista temeljno prouče prije nego što identifikuju ko je počinio zločine", rekla je i dodala: "Više bih voljela da se kreću bržim tempom, pa da mogu da kažem da je pravda zadovoljena, i nadam se da ćemo vidjeti da je pravda zadovoljena."

U maju je kancelarija državnog tužioca saopštila da su tri vojnika osuđena za silovanje, a da je dodatnih 25 optuženo za "izvršenje djela seksualnog nasilja i silovanja".

Istraga se nastavlja, navodi se.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG