Linkovi

Američku pomoć poplavljenom Pakistanu motivira savezništvo, ali i želja da se poboljša američki imidž


Od nedavno u Pakistanu jača anti-američko raspoloženje. U istraživanju Centra Pew, skoro 60 posto Pakistanaca smatra Sjedinjene Države 'neprijateljem'

Američki dužnosnici kažu da su predani dugoročnoj pomoći Pakistanu u oporavku od jedne od najgorih prirodnih nepogoda u povijesti te zemlje. Tri tjedna monsunskih kiša te poplave koje su nakon toga uslijedile usmrtile su oko tisuću i 600 ljudi, a utjecale na živote još njih 20 milijuna. Američki napori imaju i još jednu svrhu, a to je poboljšanje imidža Sjedinjenih Država u Pakistanu.

Američki vojni helikopteri dostavljaju pomoć dijelovima Pakistana koji su najgore pogođeni poplavama. Američko Državno tajništvo kaže da je američka pomoć regiji pogođenoj poplavama dostigla 76 milijuna dolara. Posebni izaslanik za regiju Richard Holbrooke nada se da će pomoć ostaviti 'trajni dojam': "Pakistanski narod vidi da, kada su pogođeni najvećim krizama, u pomoć im ne dolaze Kinezi, Iranci, niti neke druge zemlje. Nije to ni Europska unija, nego Sjedinjene Države."

Nedavno je u Pakistanu došlo do povećanja anti-američkog raspoloženja. U istraživanju Cetra Pew, skoro 60 posto Pakistanaca opisalo je Sjedinjene Države kao neprijatelja. Mnogi od njih izjavili su da se protive napadima američkih bespilotnih letjelica na pobunjenike u plemenskim područjima uz granicu s Afganistanom. Dodaju da u tim napadima živote gube i nedužni civili.

No, neki stanovnici u dolini Swat kažu da su zahvalni za američku pomoć nakon poplava. Mnogi su Pakistanci ljuti jer smatraju da njihova vlada vrlo sporo odgovora na ovu elementarnu nepogodu. Ujedinjeni su narodi uputili apel za prikupljanje 460 milijuna dolara pomoći, no humanitarne organizacije kažu da je odgovor na ovu krizu bio spor, te je tako do sada prikupljeno samo 27 posto tog iznosa.

U Bruxsellesu je glasnogovornik Europske unije izjavio da se razzmatra dodatnu pomoć za Pakistan. "Budući da su posljedice ovih poplava najveće, i najteže u posljednjih 80 godina, pomoć koja je do sada odobrena jednostavno je nedovoljna" - rekao je glasnogovornik Unije.

Dodatnu zabrinutost izazivaju i bolesti. Ujedinjeni narodi tvrde da je od zaraznih bolesti koje se prenose nečistom vodom u Pakistanu ugroženo 3 i pol milijuna djece u Pakistanu. Glasnogovornik svjetske organizacije kaže da će i do 6 milijuna ljudi biti izloženo riziku od proljeva i dizenterije ukoliko donatori ne pošalju više pomoći. Upozorio je da bi bolesti mogle sa sobom donijeti i drugi val žrtava u poplavama pogođenom području.

XS
SM
MD
LG