Linkovi

Američki senatori zalažu se za 'kontinuirani angažman' s Egiptom


Američki senatori zalažu se za 'kontinuirani angažman' s Egiptom
Američki senatori zalažu se za 'kontinuirani angažman' s Egiptom

John Kerry: "U nadolazećim mjesecima, treba početi sastavlajti privremenu vladu kako bi se izbjeglo nasilje i pomogla tranzicija, kakvu narod želi i zaslužuje"

Čak i prije nego je egipatski predsjednik Hosni Mubarak najavio da se neće kandidirati za novi mandat, američki su senatori govorili o njegovom odlasku s vlasti kao nečem što je izvjesno. Senatori iz obje stranke ustvrdili su međutim da je američka pomoć Egiptu 'dobro utrošen novac' i nisu pokazali namjeru da je žele smanjiti ili ukinuti – bar ne zasad.

Satima prije Mubarakova obraćanja javnosti, predsjedatelj senatskog Odbora za vanjske poslove John Kerry izjavio je da su Egipćani – citiramo – "nadišli" svog predsjednika. Ovaj demokratski senator iz Massachusettsa rekao je da bi odustajanje od još jednog mandata trebao biti 'prvi korak' egipatskog čelnika: "I da krenemo korak dalje - u nadolazećim mjesecima, treba početi sastavlajti privremenu vladu kako bi se izbjeglo nasilje i pomogla tranzicija Egipta, kakvu narod želi i zaslužuje."

Republikanski senator iz Južne Caroline Lindsay Graham zatražio je kontinuirani američki angažman s Egiptom: "Mislim da bi za nas bilo mudro da od samog početka pomažemo tu tranziciju, a ne da vodimo politiku potpunog nesudjelovanja."

Administracija predsjednika Obame pozdravlja najavu promjena, ali kaže da Egipćani moraju sami odlučiti o sudbini svoje zemlje.

Desetljećima Egipat je bio jedan od najvećih primatelja američke pomoći, koja je u najnovije doba iznosila milijardu i pol dolara. Neovisni senator iz Connecticutta Joseph Lieberman kaže da je to dobro utrošen novac: "Njime smo podržali vladu koja je bila vrlo korisna u održavanju stabilnosti na Srednjem istoku. Druga stvar, mnogo novca odlazi za egipatsku vojsku. Čak i u trenutku krize, vidimo da vojska igra ulogu od kritične važnosti u ujedinjavanju zemlje".

Senator Lieberman kaže da sad nije trenutak za prijetnje prekidom te pomoći. Vodeći republikanac u senatskom Odboru za vanjske poslove Richard Lugar iz Indiane slaže se s time: "Mislim da bi bilo neumjesno govoriti o tome, dok sami Egipćani pokušavaju formulirati prikladan način državne uprave."

Republikanka Susan Collins iz savezne države Maine također smatra da je američka pomoć Egiptu konstruktivna za obje zemlje i za cijeli Srednji istok. Međutim, ustručavala se kad su je pitali bi li zajamčila daljnju američku pomoć Egiptu: "Za takav je zaključak previše rano. Ako Muslimansko bratstvo preuzme kontrolu, tada je jasno da Egiptu nećemo davati nikakvu pomoć."

Osnovano dvadesetih godina prošlog stoljeća kao otpor Britancima, Muslimansko bratstvo je transnacionalni islamistički pokret. On je trenutno zabranjen u Egiptu. Senator Lieberman ne pretpostavlja da će novo egipatsko čelništvo biti neprijateljski raspoloženo prema Sjedinjenim Državama i Izraelu. Međutim, dodaje da predsjednik Mubarak može pomoći da se osigura najbolji mogući ishod: "On je patriot, nacionalist. A jedan od velikih testova za nekog čelnika jest kako okončati svoj mandat i prenijeti vlast na nekog drugog, i to na način koji je najbolji za zemlju. A narod Egipta očigledno traži promjene."

Američki senatori javno podržavaju promjene u Egiptu i općenito su oprezno optimistični oko toga što bi ta promjena mogla donijeti sa sobom.

XS
SM
MD
LG