Linkovi

Kakvi su izgledi za ratifikaciju novog sporazuma START u američkom Senatu?


Odbor za vanjske poslove američkog Senata odgodio je glasovanje o novom Ugovoru o smanjivanju strateškog nuklearnog oružja do povratka s ljetnog odmora

Novi Ugovor o smanjivanju strateškog naoružanja potpisali su predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvjedev 8. travnja ove godine u Pragu. Njime se zamjenjuje ugovor START 1 iz 1991. godine koji je istekao zadnjeg dana prosinca prošle godine. Izvršni direktor privatne tvrtke Udruga za kontrolu naoružanja Daryl Kimball kaže da je novi START najvažniji američko-ruski ugovor o kontroli strateškog oružja u posljednja dva desetljeća.

"Trenutno dvije su se strane dogovorila da ne drže više od dvije tisuće dvjesto strateških bojevih glava. Ovaj ugovor traži smanjivanje na najviše 1550 strateških bojevih glava. Također će ograničiti dvije strane da ne smiju imati više od 700 sustava za njihovo lansiranje."

Gospodin Kimball kaže da ovaj ugovor sadrži i jednu drugu važnu odredbu.

"On će ponovno uspostaviti nadgledanje, verifikaciju i razmjenu informacija kako bi se svakoj strani pružilo uvjeravanje kako ona druga strana poštuje odredbe sporazuma. A to znači da obje strane imaju povjerenje u to da se arsenali smanjuju i da ne moraju temeljiti svoja buduća vojna planiranja na pretpostavki najgoreg scenarija."

Da bi novi sporazum stupio na snagu moraju ga ratificirati američki Senat i ruska Duma. Sporazum je službeno predstavljen Senatu u svibnju ove godine. U to je vrijeme državna tajnica Hillary Clinton zatražila brzu i odlučnu akciju Senata, navodeći prijašnje sporazume o kontroli naoružanja između Washingtona i Moskve.

"Moskovski sporazum iz 2002. godine usvojen je s 95 glasova ZA i nijednim protiv. START iz 1991. godine usvojen je s 93 glasa "za" i šest "protiv."

Šezdeset i sedam senatora od sto mora glasovati za sporazum da bi on bio ratificiran. Administracija predsjednika Obame nadala se brzoj akciji po tom pitanju. Međutim, republikanski senatori izražavaju rezervu oko nekih pitanja, tvrdeći da odredbe o verifikaciji nisu dovoljno snažne i da ugovor ograničava američke planove o proturaketnom obrambenom sustavu. Bivši viši dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika George W. Busha – Frank Miller – vidi druga sporna pitanja.

"Postoji prilična količina zabrinutosti u konzervativnim krugovima da bi naše strateške nuklearne snage trebale biti modernizirane i, naravno, trebale bi biti modernizirane. Današnje američke strateške snage proizvod su rekapitalizacije koju je provela administracija predsjednika Reagana – dakle, stare su dvadeset do trideset godina. Potrebna im je modernizacija."

Gospodin Miller i neki drugi vide ovdje potencijalnu priliku da nagovore demokrate da pristanu na modernizaciju američkih strateških snaga, a da republikanci zauzvrat podrže sporazum. Bez obzira hoće li doći do takve pogodbe bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima i stručnjak za kontrolu oružja John Bolton i dalje se protivi novom START-u.

"Mislim da su Sjedinjene Države u puno drugačijem položaju od Rusije i da pristajanje na jednaka ograničavanja nuklearnog oružja, zajedno s ograničenjima na sustave za lansiranje, onemogućava sposobnost Sjedinjenih Država da ispunjavaju svoje globalne obveze. Imamo saveznike u Aziji i u području Pacifika, imamo saveznike u Europi, naši su interesi posvuda u svijetu. Jednostavno ne mogu se uspoređivati obveze Sjedinjenih Država s ruskima u smislu legitimnih obrambenih potreba. Tako da mislim da je ovo sporazum o kojem se nije dovoljno promislilo.

Međutim, Joseph Cirincione, predsjednik Zaklade Ploughshares, koja se bavi nuklearnom politikom, s ovim se ne slaže.

"Razumljivo je da na početku tog procesa postoje legitimna pitanja - što znači ova fraza? što znači ona fraza? Ali sva su ta pitanja odgovorena. Zapravo, među stručnjacima za nacionalnu sigurnost postoji skoro jednoglasan zaključak da je ovaj ugovor u cjelini u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. Ne samo ljudi iz administracije, već svaki živi ministar obrane, državni tajnik i tajnica, savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je svjedočio u Senatu o tome, podržao je sporazum."

Gospodin Cirincione dodaje da ako nema spornih točaka na polju sigurnosti, tad se protivljenje ovom sporazumu temelji isključivo na političkim razlozima. Stručnjaci smatraju da se proces već previše odužio. Odbor za vanjske poslove Senata odgodio je glasovanje o sporazumu najranije do sredine rujna, očigledno dajući više vremena kako vi se riješile zabrinutosti koje muče republikance.

XS
SM
MD
LG