Linkovi

Američki profili: Mira Riad


Odvjetnica Mira Riad odlučila je pružiti dom i obrazovanje za siročad i djecu beskućnike u Egiptu
Odvjetnica Mira Riad odlučila je pružiti dom i obrazovanje za siročad i djecu beskućnike u Egiptu

Gradilište udaljeno 20 minuta od Kaira sljedeće bi godine trebalo postati dom novom sirotištu. Ono će priužiti udoban dom za oko 200 siročadi te naobrazbu koja bi ih mogla uzdići do egipatske elite. To je zamisao trideset-dvogodišnje Amerikanke egipatskog podrijetla, Mire Riad

Mira Riad može živjeti luksuznim životom privilegiranih. Odrasla je u imućnom predgrađu New Yorka; njena obitelj vlasnik je uspješne tekstilne firme. Međutim, ova Amerikanka egipatskog podrijetla, inače odvjetnica, želi svoje bogatstvo iskoristiti za pomoć Egipćanima kojima je ona najviše potrebna: siročadi i djeci beskućnicima. Procjenjuje se da ih je samo u Kairu 50 tisuća.

Gradilište udaljeno 20 minuta od Kaira sljedeće bi godine trebalo postati dom novom sirotištu. Ono će priužiti udoban dom za oko 200 siročadi te naobrazbu koja bi ih mogla uzdići do egipatske elite. To je zamisao trideset-dvogodišnje Amerikanke egipatskog podrijetla, Mire Riad:

"To je nešto o čemu sam dugo razmišljala. Moja nas je mama još kao male vodila svako ljeto u Egipt i nije od nas skrivala tamošnje siromaštvo."

Miru Riad nije posebno zanimao obiteljski biznis, kompanija luksuznom tekstilnom robom, koju vode njena braća. Ona je završila za socijalnu radnicu, potom postala odvjetnica, a sada radi za firmu svog oca. No, prava strast joj je sirotište. Za vođenje tog projekta angažirala je od šestero Amerikanaca egipatskog podrijetla. Ona kaže da će svakom djetetu iz sirotišta biti omogućeno fakultetsko obrazovanje:

"To će biti vrlo veliki trošak. Mnogi su nam rekli da naš plan nije niti praktičan niti razuman, ali mi vjerujemo da je neophodno da im pružamo najviše i najbolje moguće obrazovanje. Jedino tako će moći biti drugima konkurencija na tržištu rada. A jednom kad dobiju bolji posao, nadamo se da će stigma s kojom su odrasli nestati. Jer – ako je vaš liječnik ili vaš profesor siroče, nećete o tome više imati predrasuda da su siročad nitko i ništa u društvu."

Sirotište će se zvati “Najmanje janje” i imat će apartmane obiteljske veličine, u kojima će grupe od po 10 do 12-ero djece živjeti s jednim starateljem. Oni studentske dobi će pomagati u brizi oko mlađe djece, kao njihova braća, no živjet će sami, malo dalje od sirotišta kako bi se osamostalili. A nakon koledža, ako ne uspiju naći posao, a žele ostati, mogu ostati koliko god dugo žele, dodaje Mira Riad. Ona kaže da će njeno sirotiše primati isključivo djecu iz egipatske kršćanske manjine, no samo zato što sirotišta s djecom različitih vjera nisu dozvoljena u Egiptu. To su pravila igre, kaže Mira Riad i dodaje da su mogućnosti za kršćanska sirotišta manje od muslimanskih, koje financira vlada.

Mira Riad kaže da ne želi imati vlastitu djecu, ali se raduje da će većinu svog vremena provoditi u sirotištu, pomagajući stotinama djece. No, ona ne misli da je to čini drugačijom od drugih:

"Ne smatram da sam posebna. Jednostavno, različiti ljudi koriste vlastita znanja i mogućnosti u životu. Svačija priča bude oslikana na drugačiji način, a moja je, eto, oslikana tako."

Međutim, ne može se reći da njene veze nisu posebne. Papa Shenouda III, čelnik koptske pravoslavne crkve, nazočio je postavljanju temelja i blagoslovio mjesto na kojem će stajati sirotište. A nogometna legenda Pele i košarkaška zvijezda Walt Frazier pomogli su prikupiti donacije za sirotište Mire Riad. Prikupljena je polovina od pet milijuna dolara, koliko je potrebno da se završi gradnja sirotišta i prihvate njegovi prvi mali stanari.

XS
SM
MD
LG