Linkovi

Američki profili: John Adams, osnivač prve američke odvjetničke tvrtke za okoliš


John Adams
John Adams

Već više od četiri desetljeća, Adams se bori za zaštitu okoliša i za moć pojedinaca, u Americi i u svijetu, za njihova prava da u toj borbi i sami sudjeluju

U seriji Američki profili, danas vas upoznajemo s Johnom Adamsom, jednim od osnivača prve američke odvjetničke tvrtke za okoliš – National Resources Defense Council. Već više od četiri desetljeća, Adams se bori za zaštitu okoliša i za moć pojedinaca, u Americi i u svijetu, za njihova prava da u toj borbi i sami sudjeluju.

Zaštita i obrana okoliša, kaže Adams, ima za njega osobno značenje: "Kad za nešto duboko marite, za okoliš, prirodu, primjerice, onda to prerasta u strast. Postaje vaš zivot. Odrastao sam u maloj farmerskoj zajednici, u brdima Catskills, u drzavi New York. Prekrasno djetinjstvo sam imao. Zavolio sam prirodu, naucio kako sâm u njoj biti, kako je upoznavati i kako je voljeti."

Šezdesetih godina, medjutim, Adams je vidio i što se dogadja prirodi, kakvu štetu joj covjek nanosi: "U New Yorku, smece se spaljivalo u kucama, pepeo se širio zrakom, tvornice su zagadjivale rijeke, izlijevale u njih otpadne vode. Rijeka Hudson, kraj koje sam i zivio, smrdjela je, nije bilo nikakve kontrole. Bilo je i gorih stvari, kemijsko zagadjivanje voda, što nuzno ne vidite ili ne njušite, to je bio jedan od najvecih problema. Onda smo poceli gubiti i obradivu zemlju, oko gradova, zbog njihova neplanskog širenja."

Adams je svoju ljubav za prirodu pretocio u akciju, ostavio posao koji je imao u uredu Drzavnog tuzitelja u New Yorku i 1970. godine pomogao u osnivanju Nacionalnog vijeca za cuvanje prirodnih resursa, National Resources Defense Council. Tada 33-godišnji Adams postao je i prvi direktor te neprofitne, nestranacke, medjunarodne organizacije koja zagovara zaštitu prirode.

"Starija grupa odvjetnika, divnih ljudi, i s Pravnog fakulteta Sveucilišta Yale i iz redova njujorških odvjetnika, obratili su mi se s idejom i prijedlogom za osnivanje prve javne interesne odvjetnicke tvrtke za zaštitu okoliša. Dobili smo grant od Fondacije Ford i pokrenuli odvjetnicku tvrtku kao dobrotvornu korporaciju, prvu takvu u Americi," kaže Adams.

Njeno osnivanje podudarilo se s jacanjem saveznih zakona za zaštitu kvalitete zraka, vode i zemlje. Adamsova tvrtka pruzala je pomoc u sastavljanju zakona, ali ono još vaznije, kaze on – mogli su provjeravati i voditi racuna o tome primijenjuju li se sva pravila i propisi zakona za zaštitu okoliša, provode li se na pravi nacin i jamce li gradjanima pojedincima i njihova prava da sudjeluju i djeluju.

U knjizi Force of Nature, Sila prirode, John Adams i njegova supruga Patricia, takodjer aktivistica za zaštitu okoliša, govore o nastanku i razvoju organizacije, od male skupine zagovornika do organizacije sa 1.3 milijuna clanova, medjunarodnog statusa i utjecaja.

"Mislim da model koji smo mi primijenili, za National Resources Defense Council, funkcionira. Zeljeli smo imati mjesto na kojemu ce raditi pametni ljudi, predani ljudi, u kolegijalnoj atmosferi, ljudi koji, kad je rijec o okolišu, istinski zele stvari promijeniti. Zeljeli smo da nam takvi dodju, da ostanu, da se profesionalno bave problemima covjekove okoline. Tada, 70-ih godina, nije bilo baš puno mjesta na kojima su takvi, bili oni odvjetnici ili znanstvenici, mogli raditi, osim na sveucilištima. Mi smo htjeli stvoriti takvo jedno mjesto," kaže Adams.

Filozofija Nacionalnog vijeca za cuvanje prirodnih resursa je djelovati istodobno na više fronti – savezno i drzavna zakonodavstva, sudski sustav, obicni puk, gradjanstvo. Raditi s gradjanima je vazno, njihovo angaziranje u zaštiti okoliša za mnoge je i prva prilika da utjecu na kreiranje javne politike. Kao u Kini, kaze Adams, gdje njegova organizacija ima ured, pri Sveucilištu Beijing. Nekoliko profesora prava pokrenulo je nešto slicno onome u Americi, prije nekih 40 godina. Zastupaju gradjane u mnogim slucajevima zagadjenja i imaju puno utjecaja. Kina ne zeli proteste svojih gradjana, ali putem te organizacije gradjani mogu iznositi svoja mišljenja vladi, govoriti o onome što ne valja s njihovim okolišem.

Nešto slicno postoji i u Africi, dodaje John Adams: "Preko Glasa Amerike pozivam i druge jer svi mogu puno uciniti na zaštiti okoliša. Njihova nam je podrška potrebna, oni su za nas isto što i priroda, njen vazan dio."

Trideset i šest godina John Adams je bio na celu Nacionalnog vijeca za cuvanje prirodnih resursa i još uvijek je clan njegovog upravnog odbora. Danas je predsjedatelj ekološke organizacije Open Space Institute koja prirodu drzava Nove Engleske nastoji zaštiti od svakog oblika razvoja, da bi ostala netaknuta.

XS
SM
MD
LG