Linkovi

Američki Kongres ima vremena do kolovoza da izglasa novu granicu zaduživanja


Američki Kongres ima vremena do kolovoza da izglasa novu granicu zaduživanja
Američki Kongres ima vremena do kolovoza da izglasa novu granicu zaduživanja

Nikad do sada Kongres nije odbio vladin zahtjev da se dopusti veće zaduživanje. S druge strane kongresnici se plaše glasati u prilog većem zaduživanju

Očekuje se da će američki Kongres uskoro povisiti granicu dopuštenog zaduživanja za vladu Sjedinjenih Država. Time će država moći preuzeti nove dugove – povrh sadašnjih 14 bilijuna, koliko iznosi američki nacionalni dug. Nikad do sada Kongres nije odbio vladin zahtjev da se dopusti veće zaduživanje – da je to učinio Amerika bi vjerojatno morala prestati podmirivati svoje sadašnje financijske obveze, što bi vjerojatno imalo i globalne posljedice. S druge strane, u današnjoj političkoj atmosferi kongresnici se plaše glasati u prilog većem zaduživanju.

Osim kratkotrajnog razdoblja u kasnim devedesetima, Sjedinjene su Države gotovo uvijek imale proračunski manjak. Morale su se zaduživati – čak da bi vratile tekuće dugove. Kako se dug povećavao Kongres je morao odobravati nova zaduživanja, odnosno podizati granicu do koje se država smije zadužiti. Čelnik demokratske većine u Senatu, Harry Reid, objasnio je nedavno problem na ovaj način:

"Nemamo izbora. Svakome u svijetu je jasno da Amerika ne smije prestati vraćati svoje dugove. Jednostavno, to je naš račun od kreditne kartice i mi ga moramo platiti."

No, prije pet godina, kada je Reidova, Demokratska stranka bila u manjini u Senatu, Harry Reid je rekao ovo:

"Baš me zanima kako će republikanci svojim glasačima objasniti zbog čega je bilijunski nacionalni dug dobar za našu ekonomiju?"

Tada – 2006.- demokrati su glasali protiv podizanja granice zaduživanja. Protiv toga bili su i Harry Reid a i današnji predsjednik Barack Obama, koji je tada bio senator. Danas misle suprotno. Glasnogovornik Bijele kuće, Jim Carney.

"Predsjednik žali zbog toga što je tako glasao. Smatra da je to bila greška. Danas je on svjestan da je podizanje granice zaduživanja vrlo važno pitanje, i za našu a i za svjetsku ekonomiju. S tim pitanjem nema igre."

Nisu se samo demokrati predomislili. Republikanski kongresnik iz Indiane Mike Pence 2002. Glasao je u prilog podizanju granice zaduživanja. Danas je protiv toga.

"Neću to podržati ako se istovremeno ne uvedu ozbiljne mjere državne štednje."

Marc Goldwein iz organizacije koja se naziva Odbor za odgovorno trošenje državnog novca kaže da je sve to – politika.

"Uvijek je tako bilo. Stranka koja je na vlasti želi da Kongres dopusti novo zaduživanje. Oporba se tome protivi i krivi protivnika. Međutim, bez obzira na činjenicu da je to sve politika, o tom se problemu mora ozbiljno razmišljati. Zato mislim da se mora dopustiti novo zaduživanje ali moramo početi govoriti i o dugoročnim mjerama štednje."

Stručnjaci kažu da Kongres ima vremena do kolovoza da izglasa novu granicu zaduživanja. Ukoliko je ne izglasa – Amerika bi mogla prestati podmirivati svoje financijske obveze.

XS
SM
MD
LG