Linkovi

Amerikanci grčkog podrijetla dnevno prate vijesti brinući se za svoju domovinu


Amerikanci grčkog podrijetla redovito prate vijesti i brinu o stanju u svojoj domovini
Amerikanci grčkog podrijetla redovito prate vijesti i brinu o stanju u svojoj domovini

Među Amerikancima grčkog podrijetla ovih dana vode se uzavrele rasprave o grčkoj financijskoj krizi koja je, kažu oni, bila u nastajanju godinama

Gotovo bilijun eura vrijedan paket ekonomskih mjera Europske unije nije ublažio grčku financijsku krizu niti je izbrisao sjećanje na prošlotjedne smrtonosne prosvjede u Grčkoj. Izlazak stotina tisuća Grka na nasilne demonstracije bio je vijest dana širom svijeta te je izazvao emotivne reakcije Amerikanaca grčkog podrijetla.

U četvrti Baltimora poznatoj kao grčko naselje netko se može osjećati kao da je u Grčkoj od prije 40 godina. Vlasnici trgovina sjede ispred svojih malih trgovina uživajući u proljetnom danu. Grčke zastave ponosno vijore uz američke, a lokalni kafići mjesta su okupljanja Grka koji kartaju i debatiraju o politici u njihovoj matičnoj domovini. Ovih dana vode se uzavrele rasprave o grčkoj financijskoj krizi koja je, kako kažu oni, bila u nastajanju godinama.

Jedan od njih Nikos, čistač bazena, kritizira grčku političku garnituru. On kaže da su grčke vlade desetljećima uzurpirale novac građana bez bilo kakve odgovornosti. Sada je došlo vrijeme da se to plati, smatra on: "Lopove treba kazniti i treba postojati transparentnost državnih financija. Grčka treba osnovati posebni sud koji će istražiti sve i otkriti kako su se ogromni državni krediti trošili u proteklih 30 godina."

Ovakvo stajalište dijele i ostali u društvu. No John primjećuje da je radna etika Grka doprinijela ovoj krizi: "Grci nemaju novca, ali ga posude za odlazak na ljetovanje. Mladi ljudi provode čitav dan po kafićima. Imigranti iz Albanije rade u našim poljima, popravljaju kuće, a povrh svega, Grci, bogati i siromašni, izbjegavaju plaćanje poreza."

Rasprava se nastavlja. Oni debatiraju o lošoj grčkoj birokraciji, socio-ekonomskom sustavu koji se temelji na mitu te napuhanom javnom sektoru koji upošljava veći dio srednjeg sloja građana u Grčkoj.

Ovi Amerikanci grčkog podrijetla su pesimisti, ali drugi nisu. Basil Mossaidis izvršni je direktor jedne grčko-američke udruge iz Washingtona. On kaže da je bolje ne otpisivati Grke tako brzo: "Mislim da se radi o vrlo žilavim ljudima. Oni su dobro obrazovani. Oni se ne zavaravaju misleći kako je sve u redu. Oni znaju s kakvim se izazovima suočavaju. U svakom društvu mediji uvijek stavljaju naglasak na one koji se tuže, a ne vrijedne radnike koji rade svaki dan."

Ono što je započelo kao prosvjed protiv vladinih mjera i državne korupcije rezultiralo je pogibijom troje djelatnika jedne banke. Ta tragedija zasjenila je prosvjed koji je smatran opravdanim izljevom građanske ljutnje, kaže Haris Mylonas, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu: "Nasilje nije dio politike i svaki put kad se događalo grčka vlada ga je osuđivala."

Gospodin Mylonas kaže da su neke grčke oporbene stranke zauzele znatno mekši stav prema nasilju koje su nazvale „kolateralnom štetom“.

Unatoč nasilju i političkim podjelama, ekonomski problemi i pesimizam u Grčkoj nisu umanjili ljubav Amerikanaca grčkog podrijetla prema matičnoj zemlji. Jedan od njih kaže: "Moji braća i sestre su u Grčkoj. Za nekoliko godina nadam se da ću ih vidjeti. Grci su suosjećajni i prijateljski raspoloženi. Oni nisu teroristi. Kako su se spustili tako nisko? To je krivnja političkog čelništva."

Bili optimisti ili pesimisti, Amerikanci grčkog podrijetla dnevno prate vijesti brinući se za svoju domovinu.

XS
SM
MD
LG