Linkovi

Rješenje gladi u svijetu nije veća proizvodnja hrane, već prestanak prakse bacanja postojeće


U Sjedinjenim Državama se svakog dana baci gotovo pola kilograma hrane po glavi stanovnika, navodi se u novom istraživanju.

Istraživači sa Univerziteta Vermont utvrdili su da su od 2007. do 2014. godine, Amerikanci bacali više od 136 hiljada metričkih tona hrane svakog dana, što je jednako uzgajanju usjeva na više od 12 miliona hektara, odnosno sedam posto obradivog zemljišta u SAD.

U studiji se navodi i da najviše hrane bacaju ljudi koji se zdravije hrane, odnosno jedu mnogo voća i povrća. Jela od povrća i voća čine 39 odsto bačene hrane, mliječni proizvodi 17, a meso 14 odsto.

"Važno je jesti zdravo. Međutim, morate da više razmišljate i o tome da ne bacate hranu", rekal je Meredit Najls, jedna od autorki istraživanja.

Ne samo američki problem

Bacanje hrane nije samo američki problem. Prema izvještaju Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu iz 2015. godine, trećina hrane, proizvedene za ljudsku potrošnju, "izgubljena je ili bačena". Voće i povrće čine 45 odsto toga, riba i morski plodovi 35, pahuljice 30, a mliječni proizvodi i meso po 20 odsto.

Hrana se najviše baca u razvijenom svijetu, naročito u Sjevernoj Americi i Evropi, i to 95 do 115 kilograma godišnje po osobi, u poređenju sa 6 do 11 kilograma u podsaharskoj Africi i južnoj i jugoistočnoj Aziji.

Ujedinjene nacije saopštile su da za ishranu globalne populacije nije ključno da se proizvodi više hrane, nego da se prestane bacati ona koju već imamo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG