Linkovi

Američka potražnja za naftom povećat će se za 50 posto do 2035.


Američka potražnja za naftom povećat će se za 50 posto do 2035.
Američka potražnja za naftom povećat će se za 50 posto do 2035.

S novom republikanskom većinom u Zastupničkom domu i cijenama nafte koje su na najvišoj razini u protekle dvije godine, analitičari kažu da će se administracija predsjednika Obame suočiti s povećanim pritiskom za povećavanje domaće eksploatacije i prerade nafte

Američka naftna industrija vrši pritisak na administraciju predsjednika Obame kako bi ponovno preispitala svoju odluku o ograničavanju bušenja duž američke obale. Novo istraživanje Američkog instituta za naftu navodi da će se američka potražnja za naftom povećati za 50 posto do 2035. godine. S većim pristupom nafti američka potražnja za ovim energentom će rasti, kaže taj institut. No, druga strana tvrdi da je rješenje američke energetske ovisnosti - manje nafte, a ne više.

Unatoč naporima za smanjivanje potrošnje nafte američki apetit za naftom raste, tvrde u Američkom institutu za naftu. Jack Gerard, predsjednik te organizacije, kaže da je rješenje u proširivanju bušenja nafte u priobalnom području što bi moglo dovesti do otvaranja tisuća novih radnih mjesta: "Tijekom sljedeće tri, četiri ili pet godina imat ćemo priliku da postanemo značajni ekonomski pokretač poticanja ekonomije. Radi se o dobro plaćenim poslovima. Trebamo samo političku volju koja će omogućiti te prilike."

Gerard kaže da bi otvaranje novih područja za eksploataciju nafte moglo dovesti do otvaranja do 500 tisuća novih radnih mjesta do 2025., te generirati 150 milijardi dolara u prihodu američke vlade. Stoga on poziva zakonodavce da ostave po strani politička razilaženja i dopuste bušenja u Meksičkom zaljevu, duž istočne američke obale te dijelova Aljaske.

No neki inzistiraju da bi to bio korak unatrag. Dan Weiss direktor je za klimatsku strategiju pri Centru za američki napredak: "Trebamo staviti naglasak na smanjenje naše potražnje za naftom. To bi bilo brže, ekološki čišće te jeftinije od dramatičnog proširivanja područja na kojima se može bušiti u potrazi na naftom."

Dok naftna industrija navodi kako podržava razvitak alternativnih izvora energije, stručnjaci kažu da će biti teško, ako ne i nemoguće, u potpunosti eliminirati američku ovisnost o nafti.

Sa sve većom potražnjom za naftom nadolazećih ekonomija poput Kine, Gerard kaže da bi odgađanje razvitka američkih naftnih rezervi dovelo do odlaska radnih mjesta negdje drugdje: "Alternativa zapošljavanju naših ljudi jest da povećamo našu ovisnost o drugim oblicima i izvorima energije, a mi vjerujemo da je najbolje rješenje razviti američku energiju za sve Amerikance."

Weiss je skeptičan oko tvrdnji naftne industrije o otvaranju radnih mjesta i zaradi. On kaže da postoje učinkoviti načini za otvaranje radnih mjesta: "Kad su u pitanju radna mjesta investiranje milijuna dolara u čiste izvore energije poput solarne energije ili vjetra mogli bi otvoriti četiri puta više radnih mjesta nego investiranje u proizvodnju nafte."

No, s novom republikanskom većinom u Zastupničkom domu i cijenama nafte koje su na najvišoj razini u protekle dvije godine, analitičari kažu da će se administracija predsjednika Obame suočiti s povećanim pritiskom za povećavanje domaće eksploatacije i prerade nafte.

XS
SM
MD
LG