Linkovi

Američka Kongresna knjižnica objavila popis najznačajnih tonskih zapisa


Američka Kongresna knjižnica objavila popis najznačajnih tonskih zapisa
Američka Kongresna knjižnica objavila popis najznačajnih tonskih zapisa

Među ovogodišnjim odabranicima je i jedan country hit iz 1968. koji je podijelio američku žensku publiku: objavljena u vrijeme kad je pokret žena u Americi bio u usponu, skladba Stand By Your Man izazvala je svojom porukom burne reakcije. U opisu koji je skladbi pridodala Kongresna knjižnica kaže se da je ona 'oda slabosti muškaraca, snazi njihovih žena, ljubavi, odanosti i podršci.'

Svake godine, američka Kongresna knjižnica odabere 25 skladbi, starih najmanje 25 godina, koje se smatraju 'iznimno kulturno, povijesno ili estetski značajnim', te ih doda u svoj Nacionalni registar tonskih snimaka. O najnovijim odabranim skladbama – u prilogu Katherine Cole.

Profesor Longhair je desetljećima bio važan dio glazbene scene New Orleansa, utječući svojim pijanističkim stilom na bezbrojne druge glazbenike. Snimka skladbe Tipitina, iz 1953., upravo je dodana Nacionalnom registru tonskih snimaka, zajedno s nekima od prvih tonskih snimaka iz 19. stoljeća.

Među ovogodišnjim odabranicima je i jedan country hit iz 1968. koji je podijelio američku žensku publiku: objavljena u vrijeme kad je pokret žena u Americi bio u usponu, skladba Stand By Your Man izazvala je svojom porukom burne reakcije. U opisu koji je skladbi pridodala Kongresna knjižnica kaže se da je ona 'oda slabosti muškaraca, snazi njihovih žena, ljubavi, odanosti i podršci.' No, bez obzira što mislili o poruci ove skladbe Tammy Wynette, ne može se nijekati da je to pravi klasik countryja, sa sjajnim pripjevom.

Nacionalni registar tonskih snimaka rezultat je Zakona o zaštiti tonskih snimaka, iz 2000., kojemu je cilj razvoj nacionalnog programa za zaštitu i pohranu tonskog kulturnog nasljeđa zemlje. Prve odabrane snimke bile su birane prema kulturološkom značaju.

Nisu sve skladbe: ovogodišnji popis uključuje prve mehanički izvedene i snimljene zvukove, poznate kao 'fonoautogrami', kao i propovijed iz 1953. velečasnog C. L. Franklina, oca Arethe Franklin. Mnogo ranije nego što je njegova kćerka postala poznata u svakom američkom domu, on je bio zvijezda u svijetu tonskih snimaka. Velečasni Franklin je, među prvim svećenicima, snimio čitave propovijedi i ponudio ih na prodaju.

Među ovogodišnjim dodacima Nacionalnom registru je i dio povijesti Glasa Amerike! Od 1954. godine, pa do svoje smrti, 1996., Willis Conover je vodio jazz programe Glasa Amerike, šaljući glazbu do zemalja gdje jazz često nije bio dopušten. Njegovi intervjui iz 1956., s glazbenicima, među kojima Dukeom Ellingtonom, Billie Holiday, Stanom Getzom i drugima, sada su dio Nacionalnog registra tonskih snimaka, Kongresne knjižnice. Prema stručnjacima Knjižnice, ti su intervjui važni jer su bili 'prva prilika da se čuju mišljenja velikih umjetnika jazza koji su stasali zajedno s tom glazbom.'

Ovogodišnji odabir za Registar pokriva čitav glazbeni spektar, uključujući snimku iz 1931. sastava The Boswell Sisters i Orkestra Dorsey Brothers, koja ilustrira sjajnu harmoničnost sestara Boswell, zatim jazz-pop-rock skladbu Aja, Steely Dana, komediju Morta Stahla, te snimku iz 1908. neslužbene himne najomiljenijeg američkog sporta. Slavni pripjev iz skladbe Take Me Out To The Ballgame najčešće se čuje, ali verzija uključena u Nacionalni registar sadrži i ostale stihove koji pripovijedaju o mladoj ljubiteljici bejzbola, koja bi radije išla na utakmicu nego u kino ili kazalište.

Za kraj, među odabranim skladbama je i soul klasik Ala Greena Let's Stay Together. Čitav popis Nacionalnog registra tonskih snimaka, kao i obrazloženja za izbor pojedinih snimaka, može se naći na web stranici Kongresne knjižnice na adresi loc.gov.

XS
SM
MD
LG