Linkovi

SAD i Rusija zatražile međunarodnu istragu napada hemijskim oružjem u Siriji


Susret Tillersona i Lavrova u Moskvi
Susret Tillersona i Lavrova u Moskvi

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija složile su se u srijedu da pozovu na međunarodnu istragu povodom smrtonosnog napada hemijskim oružjem u Siriji prošle nedjelje, koji je izazvao odgovor predsjednika Donalda Trumpa u vidu raketnog napada protiv sirijskog režima predsjednika Bashar al-Asada.

Zajednička ponuda Ujedinjenim nacijama i ekspertima za oružje da ispitaju napad gasom sarin, u kome je ubijeno više od 85 ljudi i od koga je bolesno ostalo stotine drugih, stigla je nakon što se državni sekretar SAD-a Rex Tillerson susreo u Moskvi, tokom nekoliko sati dugih razgovora, sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i nešto kasnije sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tillerson, novi najviši američki diplomata, rekao je novinarima da je kazao Putinu: „Trenutno stanje rusko-američkih odnosa je na vrlo niskoj razini. Nivo povjerenja između dvije zemlje je nizak”.

Lider Kremlja, govorivši odvojeno u intervjuu za rusku državnu televiziju, složio se da su odnosi Washingtona i Moskve pogoršani ove godine.

Neposredni spor između Moskve i Washingtona nastao je oko pitanja kako se dogodio hemijski napad u Siriji 4. aprila. Tillerson je rekao da su SAD „prilično uvjerene” da je napad ”bio planiran i da ga je usmjerile i sprovele snage sirijskog režima”. Sa svoje strane, Lavrov nije ponudio objašnjenje ruskih tvrdnji da je gas sarin bio ili provokacija sirijskih pobunjenika, ili da su sirijski vojni avioni pogodili skladište oružja pobunjenika u kome se nalazio taj smrtonosni gas.

„Temeljna” istraga

„Insistirali smo na tome da se sprovede vrlo temeljna istraga”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa Tillersonom. ”Želimo poštenu istragu”, dodao je on.

Prvi diplomata Rusije rekao je da Moskva ne želi da „štiti bilo koga” ko je odgovoran za napad.

Tillersonov put u Moskvu predstavlja najviši kontakt između SAD-a i Rusije, otkako je Trump preuzeo dužnost u januaru. Stavovi dvije svjetske najveće nuklearne sile su u neskladu po mnogim pitanjima, uključujući to što Moskva nastavlja da podržava pobunjenike u istočnoj Ukrajini koji se bore protiv vlade u Kijevu, kao i tvrdnje obavještajne zajednice SAD-a da su kompjuterski hakerski napadi naređeni iz Kremlja uticali na prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

Tillerson je rekao u srijedu da je rusko miješanje u izbore u SAD-u bilo ozbiljan problem i da je bio „značajno dobro namješten”.

Lavrov je protestovao ustvrdivši da je Rusija žrtva „vrlo klevetničkih napada”, dodavši: „Moram da kažem još jedanput - niko nije pokazao ni jedan jedini dokaz”.

„Dajte nam dokaze” ruske nezakonite umiješanosti u američku politiku, rekao je Lavrov, „i mi ćemo odgovoriti”.

„Potencijal” za unaprijeđenje odnosa

Američki napad krstarećim raketama na sirijski vojni aerodrom prošle nedjelje, eskalirao je tenzije oko sirijskog konflikta, koji je sada u svojoj sedmoj godini, rekao je Lavrov. Ipak, dodao je da vjeruje da Moskva i Washington imaju „veliki potencijal” da unaprijede svoje odnose.

Američki kriminalistički istražitelji i članovi obavještajnih komiteta oba doma kongresa analiziraju prošlogodišnje rusko hakovanje kompjutera u centrali Demokratske stranke i sa tim povezano objavljivanje mailova, koje je sprovela grupa Wikileaks, što je viđeno kao neprijatnost za Trumpovu suparnicu u trci za predsjednika, bivšu državnu sekretaricu SAD-a, Hillary Clinton. FBI istražuje da li su Trumpovi saradnici bili umiješani u kriminalne veze sa ruskim zvaničnicima, kako bi povećali Trumpove izborne šanse.

Tillerson je rekao: „Treba da pokušamo da stavimo tačku na ovu stalnu degradaciju odnosa, u kojoj se ne radi ništa kako bi se obnovilo povjerenje između naše dvije zemlje ili kako bi se napravio progres po temama koje su od najvećeg značaja za obje naše zemlje”.

Američki izaslanik rekao je da dvije zemlje treba da se slože oko osnivanja radne grupe koja bi se bavila manjim temama i koja bi načinila napredak u pravcu stabilizacije odnosa, kako bismo onda mogli da se pozabavimo ozbiljnijim problemima. „Ministar spoljnih poslova Lavrov i ja složili smo se da ćemo razmotriti buduće prijedloge date na temu napretka u Siriji, uključujući konsultacije sa našim saveznicima i članicama koalicije i mi ćemo nastaviti diskusiju o tome kako pronaći rješenje za konflikt u Siriji”, naveo je on.

Putin želi „dokaz”

Putin je za državnu televiziju govorio o generalnom padu američko-ruskih odnosa, pred sastanak sa Tillersonom.

„Može se reći da nivo povjerenja na radnom nivou, pogotovo na vojnom nivou, nije postao bolji, već je izgleda ponajprije opao”, rekao je Putin. „Gdje je dokaz da su sirijske trupe upotrijebile hemijsko oružje? Ne postoji, nikakav. Ali, bilo je kršenja međunarodnog prava. To je očigledna činjenica.”

Trump je hvalio Putina kao snažnog lidera tokom svoje duge kampanje u trci za Bijelu kuću, ali u srijedu je naglasio ulogu ruskog predsjednika u ratu u Siriji.

"Iskreno, Putin podržava osobu koja je odistinski zla osoba", rekao je Trump, što se odnosilo na Asada. „Mislim da je to vrlo loše za Rusiju. Mislim da je to vrlo loše za čovječanstvo.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG