Linkovi

Američko-ruska razmjena špijuna alarmirala Kanadu


Krivotvorene kanadske identifikacijske isprave bile su gotovo zaštitni znak mnogih hladnoratovskih slučajeva špijunaže, a najmanje četvero od špijuna nedavno razmijenjenih između Rusije i Sjedinjenih Država imalo je ili krivotvorene kanadske dokumente ili stvarne isprave do kojih su došli prevarom

Ruski i američki špijuni su razmijenjeni no taj slučaj nije bi blizu kraju. Službe sigurnosti, naime, nastavljaju evaluirati kako se ruska mreža uspjela inf ameiltrirati u američko društvo. Ovaj slučaj izazvao je posebnu zabrinutost u Kanadi zato što su strani agenti uspjeli prisvojiti kanadske identitete.

Stare navike teško umiru. Krivotvorene kanadske identifikacijske isprave bile su gotovo zaštitni znak mnogih hladnoratovskih slučajeva špijunaže, a najmanje četvero od špijuna nedavno razmijenjenih između Rusije i Sjedinjenih Država imalo je ili krivotvorene kanadske dokumente ili stvarne isprave do kojih su došli prevarom. Upravo zbog toga, kaže profesor Wesley Wark, koji predaje o obavještajnim djelatnostima u Centru za međunarodna istraživanja Munk, pri Sveučilištu Toronta, najnoviji slučaj špijunaže privukao je pozornost kanadskih sigurnosnih krugova.

Američko-kanadska granica je oko 6,400 kilometara dugačka te je porozna. Do veljače 2008. godine tu se granicu moglo prijeći samo usmenim izražavanjem svog državljanstva. Sada je, pak, potrebna putovnica ili identifikacijska isprava koju je izdala vlada. Sigurnosni analitičar Fred Burton iz privatne obavještajne tvrtke Stratfor kaže da strane obavještajne agencije i terorističke organizacije preferiraju kanadske ili irske identifikacijske dokumente jer im omogućavaju veću slobodu kretanja. "Vaša mogućnost da prođete neotkriveni znatno je veća ako tvrdite da ste Kanađanin, a ne državljanin neke druge zemlje".

U slučaju koji je prethodio najnovijoj špijunskoj aferi kanadske vlasti su 2006. godine uhitile muškarca pod imenom Paul William Hampel koji je imao krivotvoreni kanadski rodni list i putovnicu. On je optužen da je bio ruski špijun. Premda nije imao diplomatski status nije mu suđeno već je samo protjeran. U nekim slučajevima špijuni se domognu stvarnih rodnih listova, obično od preminule nedonoščadi. Prije dosta godine u Kanadi je uhićen sovjetski špijun koji je s nadgrobnih spomenika prepisivao imena i datume rođenja preminulih beba. Zabrinutost oko lažnih kanadskih rodnih listova naglo se povećala nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, kaže profesor Wesley Wark. "U Americi imamo stalne bojazni, kao i u drugim zemljama, oko sigurnosti putovnica i stvaranja lažnih identiteta na temelju kanadskih dokumenata. Nakon 11. rujna 2001. godine poduzeti su veliki napori da se takve stvari ne ponove. Pozornost je bila usmjerena na to da se spriječi teroriste da se domognu kanadskih putovnica i potom im koriste za putovanja diljem svijeta. Sada vidimo da se to dogodilo kad je u pitanju špijunaža".

Niti jedan od sudionika u napadu na Sjedinjene Države 2001. godine nije ušao u zemlju iz Kanade niti je netko imao kanadske identifikacijske dokumente. No Ahmed Ressam, koji je osuđen u takozvanoj milenijskoj zavjeri bombaškog napada na zračnu luku u Los Angelesu 1999. godine uspio se domoći lažne kanadske putovnice makar mu je u Kanadi uskraćen izbjeglički status. Lažne kanadske putovnice imali su i muškarci – za koje se vjeruje da su bili izraelski agenti – prilikom pokušaja ubojstva čelnika Hamasa u Jordanu 1997. godine.

Fred Burton iz tvrtke Stratfor kaže da ovakva uporaba kanadskih putovnica može dovesti do pojačanje sumnje u sve Kanađane. "Ovakvi slučajevi mogu potaknuti obavještajne agencije diljem svijeta da obrate pozornost na Kanađane. Recimo da sam ja djelatnik jordanske obavještajne službe i pratim sve što se događalo s ruskim špijunima u Sjedinjenim Državama. Upitao bih se koliko Kanađana radi u Jordanu. Što točno rade? Nazvao bih kontraobavještajne službe i pitao ih – kako znamo da se ovakvo nešto ne događa i na našem teritoriju".

Krajem prošle godine kanadska policija razbila je lanac kriminalaca koji su krivotvorili dokumente uključujući putovnice i američke zelene karte, odnosno dozvole stalnog boravka u SAD. Vlasti u svim zemljama pokušavaju otežati krivotvorenje putovnica no to je velik i unosan biznis za kriminalce. Međunarodna policijska agencija Interpol krajem 2009. godine izvijestila je da u svojoj bazi ima podatke o jedanaest milijuna krivotvorenih putovnica.

XS
SM
MD
LG