Linkovi

SAD: Razvojni programi svemirskih letjelica


SpaceX Dragon, 25. svibanj, 2012.
SpaceX Dragon, 25. svibanj, 2012.
Protekla je godina bila prva tokom koje Sjedinjene Države nisu lansirale svemirsku letjelicu s astronautima na ISS , Međunarodnu svemirsku stanicu. Ali jedna tek desetljece stara kompanija pokazala je da može obaviti ono što u ovom trenutku ne može američka vlada – lansirati letjelicu prema ISS-u. Koliko je do sada ostvareno, što se u budućnosti očekuje?

Tokom 2012. godine, ljudi su sa zanimanjem gledali umirovljene letjelice NASA-ine flote space shuttleova na njihovom putu u muzeje... dok je jedna nova sebi utirala put ka Međunarodnoj svemirskoj postaji. U maju, svemirska kapsula Dragon, lansirana raketom Falcon 9, postala je prva privatna letjelica koja je pristala uz svemirsku postaju koja kruži u orbiti oko Zemlje.

Raketu i kapsulu proizvela je kalifornijska kompanija SpaceX. Pristajanje uz Međunarodnu svemirsku stanicu značilo je više od samo jednog proboja, jednog uspjeha za njezinog glavnog čovjeka Elona Muska.

“Vrlo sam uzbuđen, jer to je bio ključan korak. Sad, kad smo ga ostvarili, izgledi za budućnost, kad će čovječanstvo biti multiplanetarna vrsta, mnogo su realniji.”

NASA također surađuje s korporacijom Orbital Sciences koja je izradila raketu Antares i teretnu letjelicu Cygnus. Pokusni let do svemirske postaje planira se za iduću godinu.

NASA-in administrator Charles Bolden: “Prepuštamo privatnom sektoru prijevoz do ISS-a kako bi se NASA mogla fokusirati na ono što najbolje može i zna – dublja istraživanja našeg solarnog sustava, s misijama do nekog asteroida i moguće do Marsa.”

NASA gradi najveću do sada raketu – Space Launch System s kapsulom Orion – koja će moći ponijeti astronaute na 15 puta veću udaljenost od one do svemirske stanice. Pokusna bespilotna misija planira se za 2012. godinu.

Na sajmu znanosti u Washingtonu vladao je veliki interes za novu NASA-inu generaciju kapsula.

Komentar studenta Andrewa Clancyja: “Drago mi je vidjeti da se cijeli svemirski program nastavlja jer izgledalo je neko vrijeme da je sve zamrlo, ali nije i izgledi su vrlo dobri.”

NASA ima ugovore sa tri američke kompanije koje rade na letjelicama s ljudskim posadama za niskoorbitalne misije.

U kompaniji SpaceX kažu da je kapsula Dragon dizajnirana za prijenos tereta ili posade te da pokusni let s posadom planira u roku od tri godine.

U Boeingu rade na njihovoj kapsuli Crew Space Transportation-100, koja bi trebala ponijeti 7 osoba i sletjeti na zemlju.

Sierra Nevada Corporation radi na svemirskoj letjelici s krilima nazvanoj Dream Chaser.

Ta partnerstva s NASA-om potiču na inovaciju, kaže Howard McCurdy, profesor za odnose s javnošću, s American University, u Washingtonu.

“U kratkoročnom smislu, SpaceX predvodi. Razvijeni su. U dugoročnom smislu, radi se o istim izazovima koje smo imali 50-ih godina – krila ili letjelice u obliku kapsula, nitko u ovom trenutku ne zna koja tehnologija je bolja.”

U NASA-i kažu da će, s partnerima, lansirati američke astronaute kako je i planirano – u roku od pet godina.
XS
SM
MD
LG