Linkovi

Zapadni mediji: Američke tarife EU – nova linija globalnog trgovinskog rata?


Nove tarife SAD na uvoz proizvoda iz EU, čiji popis djeluje poput gurmanske šoping liste, mogle bi otvoriti još jedan front u globalnom trgovinskom ratu i usporiti svjetski ekonomski razvoj.

Poslije više spornih jednostranih odluka administracije Donald Trampa (Trump) o uvođenju tarifa različitim državama, Vašington je dobio dozvolu Svjetske trgovinske organizcije (WTO) da uvede kaznene namete na uvoz iz Evropske unije, ali bi takav potez mogao rasplamsati pogubne trgovinske ratove i dodatno urušiti odnose prekoatlantskih saveznika, pišu svjetski mediji.

Vino, sir i viski

Sjedinjene Države odlučile su kazniti EU zbog ilegalnih subvencija aviokompaniji nametanjem tarifa u visini od 7,5 milijardi američkih dolara što bi moglo zapaliti transatlanski trgovinski rat, ukazuje agencija Rojters (Reuters).

Najava je uslijedila nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) dala zeleno svjetlo Vašingtonu da nakon 15-godišnjeg spora nametne tarife EU, koje će prema odluci Trampove administracije uključiti 10 odsto carina na evropsku proizvodnju aviona Erbas (Airbus) i 25 odsto carina na francusko vino, škotski i irski viski i sir sa svih krajeva kontinenta.

Tarife, koje bi trebale stupiti na snagu 18. oktobra, usmjerene su na velike avione Erbas izrađene u Francuskoj, Britaniji, Njemačkoj i Španiji, ali i na španske masline, britanske džempere i vune, te njemački alat i kafu, kao i britanski viski i francusko vino. Italijansko vino i maslinovo ulje su pošteđeni, zajedno sa evropskom čokoladom.

Erbas i Boeing, dva najveća svjetska proizvođača aviona, ratovali su pred WTO od 2004. godine - u sporu koji je testirao utjecaj svjetskog trgovinskog policajca i može postaviti ton konkurenciji potencijalnim rivalima iz Kine, naglašava Rojters. WTO je utvrdio da su i Erbas i američka aviokompanija Boing (Boing) primili milijarde dolara ilegalnih subvencija, te bi organizacija za globalnu trgovinu početkom sljedeće godine trebala odlučiti o visini godišnjih carina koje EU može uvesti za američki uvoz.

Ured trgovinskog predstavnika SAD (USTR) je tražio ratifikaciju svoje tarifne liste od WTO do 14. oktobra, a obaveze bi, ukazuje Rojters mogle stupiti na snagu samo tri dana nakon zakazanog povećanja tarifa na kinesku robu u vrijednosti od 250 milijardi američkih dolara. No, dok Vašington i Peking pokušavaju ublažiti svoj gorki 15-mjesečni trgovinski rat, izgleda da će se trgovinska razmirica SAD-a i EU pogoršati, ističe agencija.

Najveća kazna ikada

Svjetska trgovinska organizacija odobrila je Trampovoj administraciji da uvede namete u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara ocijenivši da EU nije potpuno ukinula programe subvencija za Erbas, što je najveća kazna koju su arbitri WTO ikada dali. Evropska unija tvrdi da je preduzela značajne korake da se povinuje pravilima i da očekuje da će to Svjetska trgovinska organizacija potvrditi u zasebnoj presudi, piše Politiko (Politico).

Zvaničnici SAD su rekli da bi u skladu s presudom WTO mogli čak povećati carine ili promijeniti listu proizvoda koji su pogođeni, ako ne uspiju napori da se postigne rješenje sa EU. Mada je Brisel izrazio želju da se postigne dogovorno rješenje za oba slučaja, Evropska komisija razmatra mogućnosti da brzo uzvrati, ako Vašington bude djelovao po presudi, rekla je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom (Cecilia Malmstrom) prije nego što je WTO objavio presudu. Presuda u paralelnom slučaju EU protiv američkih subvencija rivalu Erbasa, Boingu (Boeing), očekuje se za oko osam mjeseci.

Zvaničnici SAD su rekli da Evropska unija prema globalnim trgovinskim pravilima nema pravo da uzvrati na sankcije koje je odobrio WTO. Oni također snažno negiraju tvrdnju EU da su dvije strane podjednako krive za subvencije svojim proizvođačima aviona, te optužuju EU da ne ulaže dovoljno napora da se spor riješi pregovorima.

Odluka WTO o kaznama nema vremensko ograničenje, ističe Politiko. To znači da SAD mogu bez roka uvoditi nove tarife ako ne postignu dogovor s Briselom ili dok WTO ne izađe s novom presudom da EU više ne krši ograničenje o subvencijama.

No, takva nova presuda nije vjerovatna pošto SAD blokiraju žalbeni panel WTO, tako da, osim ako Tramp ne promijeni kurs, WTO neće moći da potvrdi da li je Evropa ukinula subvencije Erbasu. Drugim riječima, Tramp u teoriji može vječno da održava tarife, zaključuje Politiko.

Gurmanska šoping lista

Iako popis proizvoda koje su SAD navele da će cariniti djeluje poput gurmanske šoping liste, nove tarife koje najavljuje Trampova administracija mogle bi povećati cijene američkim kompanijama i kupcima koji uvoze proizvode iz Evrope, što bi na kraju uticalo na američke aviokompanije, proizvođače i potrošače u trgovinama. Odluka administracije mogla bi također dodatno eskalirati napetosti s Evropskom unijom čemu je doprinio Trampov konfrontacijski trgovinski pristup, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Eskalirajuća trgovinska razmirica s Evropom otvorila bi još jedan front u globalnom trgovinskom ratu koji je Tramp poduzeo kako bi pokušao promijeniti trgovinske uslove za koje kaže da su odavno nepovoljni za SAD. Tramp je već uveo tarife na više od 360 milijardi dolara proizvoda iz Kine, osim nameta na perilice rublja, solarne panele i čelik i aluminij iz Japana i Evrope.

Te akcije su podigle prosječnu američku tarifnu stopu na razine kakve nije bilo viđeno decenijama - Sjedinjene Države sada imaju najviši tarifni nivo od bilo koje od zemalja Grupe 7. Tržišta su zabilježila pad u srijedu, nakon novih dokaza da trgovinski rat prijeti globalnoj ekonomiji.

Trgovinske tenzije između Sjedinjenih Država i Evropske unije već su u porastu. Vlade su najavile sredinom 2018. godine da će raditi na trgovinskom sporazumu, ali pregovori su brzo zastali zbog spora u vezi s poljoprivredom.

Evropski zvaničnici rekli su da žele pregovarati o rješenju, ali da su također spremni odgovoriti nametima na američku robu - unija je, kao odgovor, sastavila vlastiti popis američkih proizvoda u vrijednosti od 20 milijardi dolara koji bi mogla ocariniti, ističe Njujork tajms.

Tramp je žestoko kritičan prema Evropi zbog toga što Sjedinjenim Državama više prodaje nego što kupuje i razmišlja da pogodi eurozonu dodatnim carinama ove jeseni na automobile izvezene u Ameriku. "Oni ovu zemlju ne tretiraju ispravno već mnogo, mnogo godina, i to znaju", rekao je Tramp u srijedu iz Evrope dok se susreo s predsjednikom Finske.

Pobjeda koju ne treba slaviti

Najduži i najskuplji trgovinski spor na svijetu izgleda da se završava destruktivnom pucnjavom, i ako administracija Donalda Trampa ne bude suzdržana u nametanju novih dužnosti, napeti odnosi SAD-a i Evropske unije su na putu skupe eskalacije, te pobjeda u sporu pred WTO ne daje puno razloga za slavlje, ocjenjuje urednički tim Blumberga (The Bloomberg).

Ako Tramp nastavi s uvođenjem tarifa, Evropska unija prijeti da će nametnuti carine za američku robu u vrijednosti od oko četiri milijarde američkih dolara. Ako pak u slučaju Boinga, Svjetska trgovinska organizacija odluči u korist EU, mjere bi mogle biti još skuplje. Takve "milo za drago" tarife dovoljno su loše.

Spor bi mogao nanijeti dublju štetu trgovinskim odnosima vrijednim 1.300 milijardi dolara između dvaju strana. Razgovori o novom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji su već u zastoju, mogli bi biti kobno ugroženi. Ostali međusobni prioriteti - poput pritiska na Kinu da reformiše svoje trgovačke prakse ili preuređenje globalnog trgovinskog sistema - sigurno će patiti. A tenzije između navodnih saveznika nepotrebno će eskalirati, ocjenjuje Blumberg u uredničkom komentaru.

U širem smislu, Trampovi haotični trgovinski ratovi već imaju snažne negativne efekte na svjetsku ekonomiju. Prognoza WTO objavljena prve sedmice oktobra predviđa naglo usporavanje rasta globalne trgovine.

Prošlog mjeseca Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj upozorila je da "eskaliranje trgovinskih sukoba sve više utiče na povjerenje i ulaganja, povećavajući politiku nesigurnosti, pogoršavajući rizike na finansijskim tržištima i ugrožavajući već slabe izglede za rast širom svijeta."

Uz strahove od povećanja recesije, posljednje što je svijetu potrebno je još jedna skupa i besmislena bitka SAD-a i Evrope. Svjetska trgovinska organizacija dala je sve od sebe u ovom izuzetno složenom slučaju. Ali činjenica je da se oslanja na dobronamjernost svojih članica u traženju rješenja, a ne samo na odmazde, u današnjem kontekstu djeluje depresivno nerealno.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG