Linkovi

Skandali i pogreške utječu na američke političke kampanje


Republikanski kandidat za Senat, kongresnik Todd Akin, iz Missourija
Republikanski kandidat za Senat, kongresnik Todd Akin, iz Missourija
Uragan Isaac odvukao je pažnju s predsjedničke utrke u vrijeme kad obje stranke, republikanska i demokratska, nominiraju svoje kandidate – republikanska nacionalna konvencija upravo je završila, demokratska počinje za nekoliko dana, 4. rujna. Ali jedna oluja druge vrste podsjetnik je na pogreške i skandale koji su često imali utjecaja na američke političke kampanje.

U trenutku kad su se republikanci pripremali predstaviti naciji svojeg kandidata Mitta Romneyja, jedan malo poznati republikanski kandidat za američki Senat, iz Missourija, uzvitlao je mnogo prašine. Upitan je li pobačaj dozvoljen žrtvi silovanja, kongresnik Todd Akin odgovorio je:
“Ako se radi o legitimnom silovanju, žensko tijelo može blokirati zatrudnjivanje.”

Demokrati, kao predsjednik Obama, brzo su reagirali.
“Takvo je mišljenje uvredljivo; silovanje je silovanje.”

Akin se ispričao, ali šteta je počinjena i pažnja medija usmjerila se na Romneyja.

Allan J. Lichtman, politički povjesničar na American University, u Washingtonu, kaže:
“Trenutak nije mogao biti gori za njega. Zadnja stvar s kojom se Mitt Romney sada želi baviti i na nju fokusirati, to su pobačaj i društvena pitanja.”

Galilejsko more, gdje je, kako Biblija kaže, Isus hodao po vodi, postalo je mjesto još jednog vrlo neugodnog događaja.

Za službenog posjeta Izraelu, republikanski kongresnik Kevin Yoder odlučio je okupati se malo u moru, ali – gol.
“To je bila očita pogreška i zbog nje žalim.”

Neke su pogreške skupe, koštaju kandidate njihovih karijera.

Uzmimo za primjer Garyja Harta. Bio je favorit za nominaciju demokratske stranke, na izborima 1988. godine, ali sumnjalo se u bračne nevjere.

Pozvao je novinare da ga slobodno slijede, a oni otkrili dokaze, među njima izlet na Bimini, s Donnom Rice, zbog kojega je bio primoran povući se iz utrke.

“Nevjerojatno, lijepa plavuša sjedi mu u krilu na brodici zvanoj Monkey Business. Ako se hoćete sami uništiti, ima li išta gore, tj. bolje?”
Monkey Business, naime, na engleskom znači majmuniranje, budalasto ponašanje.

Neki drugi političari preživjeli su skandale i opet se osovili na noge. Bivši gradonačelnik Washingtona Marion Barry u politici je već 40 godina. Zajedno s Martinom Lutherom Kingom bio je aktivan u pokretu za građanska prava.

Godine 1990., međutim, bio je uhvaćen tajnom kamerom FBI-ja kako puši crack kokain. Dobio je šest mjeseci u zatvoru. I poslije toga opet bio izabran za gradonačelnika, po četvrti puta; sa 76 godina, Barry je sada jedan od gradskih vijećnika.

“Razmišljam o prošlosti i pitam se sada – zašto sam to učinio? Što sam uopće mislio? Ali, ništa se tu promijeniti ne može. Učinjeno je učinjeno. Jedino što čovjek može, to je ići dalje.”

Najbolji noviji primjer političara koji je preživio skandal onaj je bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Unatoč aferi Levinsky, Clinton je i dalje popularna ličnost.

Allan Lichtman: “I sad će biti ključni govornik na konvenciji demokratske stranke jer smatraju ga velikim plusom.”

Nitko ne zna, naravno, kad će opet doći do nekog novog skandala i s kakvim ishodom za dotičnog političara – hoće li potonuti ili opet isplivati na površinu.
XS
SM
MD
LG