Linkovi

Američka ministrica trgovine u posjeti Kini


Američka sekretarica za trgovinu Gina Raimondo i američki ambasador u Kini tokom sastanka s kineskim ministrom trgovine Wang Wentaom, Peking, 28. august 2023.
Američka sekretarica za trgovinu Gina Raimondo i američki ambasador u Kini tokom sastanka s kineskim ministrom trgovine Wang Wentaom, Peking, 28. august 2023.

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo stigla je u Peking kasno u nedjelju u četverodnevnu posjetu s ciljem jačanja poslovnih veza između dvije najveće svjetske ekonomije.

Raimondo, koju je po dolasku dočekao zvaničnik kineskog Ministarstva trgovine Lin Feng, održat će bilateralne sastanke sa kineskim zvaničnicima u ponedjeljak i utorak u Pekingu prije nego što krene u Šangaj. Njoj će se pridružiti i američki ambasador u Kini Nikolas Berns.

Raimondo je u četvrtak razgovarala s predsjednikom Joeom Bidenom o njenoj posjeti i njegova poruka je bila da pojačani dijalog s Kinom može ublažiti tenzije.

"Želimo da imamo stabilan komercijalni odnos, a srž toga je redovna komunikacija", rekla je Raimondo. "Moramo komunicirati kako bismo izbjegli sukob."

Republikanci u Kongresu kritizirali su mogućnost da Raimondo uspostavi radnu grupu s Kinom tokom posjete kako bi razgovarali o kontroli izvoza američkih poluvodiča.

Raimondo nije potvrdila planove za bilo kakvu radnu grupu, ali je naglasila da će reći kineskim zvaničnicima "kada je u pitanju nacionalna sigurnost da ne pregovaramo. Ne dajemo ustupke. Ne pravimo kompromise".

Sjedinjene Države koriste vladine poticaje i poreznu politiku kako bi odvojile američke kompanije od kineskih lanaca opskrbe i povećale američku proizvodnju poluvodiča.

"Samo zato što ulažemo u Ameriku uopšte ne znači da želimo da se odvojimo od kineske ekonomije", rekao je Raimondo.

Kineski ambasador u Sjedinjenim Državama Xie Feng, koji se prošle sedmice sastao sa američkom ministricom trgovine, rekao je da Kina traži međusobno poštovanje i saradnju u kojoj svi pobjeđuju.

Bijela kuća je ovog mjeseca krenula sa zabranom nekih američkih ulaganja u osjetljive tehnologije u Kini i planira uskoro finalizirati sveobuhvatna ograničenja izvoza naprednih poluvodiča usvojenih u oktobru.

"Postoji toliko izazova za poslovanje u Kini i izvoz u Kinu, a kineska nepoštena trgovinska praksa naškodila je američkim radnicima i kompanijama", rekla je Raimondo.

Wendy Cutler, potpredsjednica Instituta Asia Society Policy, rekla je da s mogućom posjetom predsjednika Xi Jinpinga SAD-u za manje od tri mjeseca, "Peking ima interes da radi sa Sjedinjenim Državama na identifikaciji praktičnih područja u ekonomskim odnosima gdje bi saradnja mogla biti moguća".

Raimondo također želi potaknuti putovanja i turizam između dvije zemlje.

Kina i Sjedinjene Države dogovorile su se ovog mjeseca da udvostruče broj dozvoljenih letova između te dvije zemlje – a to je i dalje samo djelić onoga kako je bilo prije pandemije.

Povratak na turizam iz 2019. godine američkoj ekonomiji bio donio 30 milijardi dolara i 50.000 radnih mjesta u SAD-u, rekla je Raimondo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG