Linkovi

Američki Senat odobrio promjenu poreskog zakona


Gornji dom američkog Kongresa, Senat, odobrio je rano jutros prijedlog poreskog zakona koji pruža olakšice većini Amerikanaca ali, prema nezavisnim analizama, najviše koristi bogatima.

Riječ je o prvoj velikoj promjeni poreskog zakona u posljednjih više od 30 godina, kao i o Trampovoj prvoj velikoj zakonodavnoj pobjedi.​

Poreskim zakonom predviđeno je povećanje broja odbitaka za većinu porodica i pojedinaca, zbog čega će na kraju platiti manji porez. Takođe se snižava poreska stopa za korporacije i one sa velikim zaradama. Međutim, poreska reforma će biti veoma skupa.

Republikanski članovi Kongresa tvrde da će poreski zakon podstaći investicije i zapošljavanje, a da će Amerikanci imati više novca.

"Znam da će životi svih biti bolji zbog poreske reforme, zato što će porodice dobiti olakšice, plate će biti veće, imaćemo snažniju ekonomiju, a i radna mjesta će biti vraćena iz inostranstva”, rekao je republikanski kongresmen Kevin Brejdi.

I dok pristalice reforme vjeruju da će poreske olakšice biti podstrek za poslovne investicije i potrošnju, čak i konzervativne procjene ukazuju na to da će zakon dovesti do povećanja američkog duga za hiljadu milijardi dolara u narednoj deceniji.

"Tržišta očigledno nemaju odgovor na pitanje kako će Tramp to da finansira, s obzirom na to da ima malo ponavljanja iz 80-tih, kada je Ronald Regan rekao da će niže poreske stope za korporacije jednostavno dovesti do povećanja prihoda. To se nije dogodilo tada i pitanje je da li će se dogoditi u 2018”, kaže Karsten Breski iz ING banke.

Uprkos strahovanjima zbog povećanog deficita i mogućih rezova u socijalnim programima, Breski kaže da na finansijskim tržištima uglavnom vlada osjećaj olakšanja. Koliko će predsjednikov poreski zakon pomoći srednjoj klasi ostaje da se vidi. Međutim, analitičar Greg Mekbrajd kaže da su pravi dobitnici oni sa visokim zaradama.

“Poreski zakon naginje u tom smjeru. To će biti dobro za dioničare, jer će im poreska ušteda donijeti veći profit i dividende, biće i više otkupa akcija i do određenog nivoa možda više zapošljavanja, jer će kompanije možda više poslovati u Sjedinjenim Državama nego u inostranstvu”.

Nedavno istraživanje Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista pokazalo je da odgovori na sva pitanja dugo neće biti poznati.

“Veliki broj poreskih obveznika će vjerovatno plaćati više, zato što su, uprkos snižavanju određenih stopa, ukinuti mnogi važni odbici. Biće potrebno dugo vremena prije nego što se bude znalo ko su dobitnici, a ko gubitnici”, smatra Ken Simonson iz udruženja.

Domaćinstvima srednje klase bit će u prosjeku smanjen porez za 900 dolara godišnje, dok će najbogatijem jednom procentu Amerikanaca to smanjene iznositi 51.000 dolara godišnje.

Odbor za odgovorni federalni budžet vjeruje da je gubitnik američka ekonomija, s obzirom na to da će poreski zakon na kraju koštati zemlju više od dvije hiljade milijardi dolara.

Prošle sedmice je pet najvećih ekonomija Evropske unije upozorilo Sjedinjene Države da bi temeljna reforma američkog poreskog sistema mogla biti u suprotnosti s međunarodnim obavezama te zemlje i da bi "mogla imati veliki negativni uticaj na međunarodnu trgovinu".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG