Linkovi

15. srpnja


15. srpnja
15. srpnja

1948. - predsjednik Harry S. Truman prihvatio nominaciju svoje stranke za novi predsjednički mandat

Petnaestog srpnja 1948, predsjednik Harry S. Truman, na konvenciji stranke u Philadelpiji, u saveznoj državi Pennsylvania, prihvatio je nominaciju Demokratske stranke za novi predsjednički mandat. Truman, bivši dopredsjednik, postao je predsjednikom 1945. nakon smrti Franklina Roosevelta.

Ankete provedene 1948. pokazale su da Truman nije bio ni približno popularan kao njegov prethodnik. Ovog bivšeg prodavača šešira njegovi su protivnici, kao i pristaše, smatrale lošim i nezanimljivim javnim govornikom.

Zbog dugih procedudra, uključujući i nominaciju senatora iz Kentuckyija, Albena Barkleya, za njegovog dopredsjednika, predsjednik nije imao priliku održati svoj govor sve do ranih jutarnjih sati. Stranački su delegati u tom trenutku već bili prilično iscrpljeni, te je Truman odlučio govoriti u kraćim crticama , umjesto da čita unaprijed pripremljeni govor.

Rezultat je bio značajno prirodniji govornički stil, za kojeg mnogi kažu da je inspirirao Demokratsku stranku, i unio novi život u Trumanovu kampanju.

"Senator Barkley i ja ćemo pobjediti na ovim izborima, i republikancima će se to morati svidjeti – ne zaboravite to!", rekao je u svom govoru predsjednik Truman.

Za vrijeme ljeta 1948. predsjednik Truman prešao je više od 34 tisuće kilometara diljem Sjedinjenih Država, pretežno vlakom, držeći stotine kraćih govora. Kako je kampanja odmicala, novinari su počeli primjećivati da je Truman privlačio veći broj ljudi nego republikanski predsjednički kandidat Thomas Dewey, premda su ankete predviđale da će Dewey pobjediti.

Truman je pobjedio na izborima u studenom 1948. uživajući u činjenici da su ankete bile pogrešne. Jedna od najboljih novinarskih fotografija u američkoj povijesti pokazuje nasmijanog Harryija Trumana kako drži dnevnik Chicago Tribune na čijoj je naslovnici preuranjeni, i pogrešni naslov – “Dewey porazio Trumana”.

Ustvari, Truman je dobio priličnu većinu glasova i uvjerljivo porazio Deweya.

XS
SM
MD
LG