Linkovi

30. lipnja


30. lipnja
30. lipnja

1971. - Ratificiran ustavni amandman kojim je dobna granica za glasovanje snižena na 18 godina

Tridesetog lipnja 1971. zakonodavno tijelo savezne države Ohio ratificiralo je predloženi ustavni amandman, kojim se snizila dobna granica za glasovanje na osamnaest godina. To je značilo da je 38 od 50 saveznih država, odnosno potrebnih tri četvrtine, što je nalagao Ustav, odobrilo ovaj amandman. Prije izglasavanja ovog amandmana, zakoni u skoro svim saveznim državama tražili su da osoba ima 21 godinu, kako bi mogla glasovati.

Pet dana nakon glasanja u Ohiou, 26. amandman službeno je potpisan u Bijeloj kući, na ceremoniji koju je predvodio predsjednik Richard Nixon. Nakon potpisivanja predsjednik Nixon održao je govor pripadnicima jedne organizacije mladih Amerikancima koji su se spremali krenuti u inozemstvo, kako bi pomagali drugima.

"Razlog iz kojeg ja vjerujem da će vaša generacija, ovih 11 milijuna novih glasača, učiniti toliko puno za našu zemlju, jest da ćete vi donijeti Americi idealizam, hrabrost, snagu, i visoku moralnu svrhu, koje naša zemlja uvijek treba", rekao je u svom govoru predsjednik Nixon.

Potpisivanjem ovog amandmana, 11 milijuna mladih ljudi u dobi između 18 i 21 godine trenutačno su dobili pravo glasa.

XS
SM
MD
LG