Linkovi

30. svibnja


30. svibnja
30. svibnja

1971. - Dan sjećanja u Sjedinjenim Državama počeo se obilježavati svakog posljednjeg ponedjeljka u svibnju

Trideseti svibanj godinama se obilježavao kao Dan sjećanja u Sjedinjenim Državama, no nakon 1971 godine, taj se praznik obilježava svakog posljednjeg ponedjeljka u svibnju, bez obzira na datum. Postoje različita objašnjenja o postanku ovog praznika. Općenito je prihvaćeno da je obilježavanje Dana sjećanja počelo nakon Gradjanskog rata, koji je završio 1865 godine.

Prema jednoj verziji, tradicija je uspostavljena nakon što su se stanovnici mjesta Waterloo, u saveznoj državi New York, okupili na lokalnom groblju i položili cvijeće na grobove ubijenih u Građanskom ratu. Kasnije je jedna organizacija veterana Građanskog rata sa sjevera zemlje, prihvatila svečano obilježavanje ovog blagdana kojim se odaje počest poginulima i predložila da njihovi članovi sudjeluju u tome.

1868, general John Logan iz vojske Unije - koji je bio na čelu ove organizacije - odabrao je 30. svibnja kao dan kada će se polagati cvijeće na grobove poginulih vojnika. Nakon Prvog svjetskog rata, Kongres je odredio isti taj dan kao praznik kojim će se odati počast poginulim vojnicima svih američkih ratova.

Glavni dio obilježavanja Dana sjećanja na razini savezne vlade održava se na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nadomak Washingtona. Predsjednik države ili njegov predstavnik polaže vijenac na Grob neznanog vojnika, i na taj način odaje počast svim Amerikancima i Amerikankama koji su poginuli u nekom od ratova.

XS
SM
MD
LG