Linkovi

5. siječnja


5. siječnja
5. siječnja

1940. - demonstracija novog komunikacijskog medija - FM radija pred članovima američke savezne komisije za komunikacije

Petog siječnja 1940, održana je demonstracija novog komunikacijskog medija - FM radija, pred članovima američke savezne komisije za komunikacije - FCC.

U to su vrijeme postojale samo četiri eksperimentalne FM radio postaje u Sjedinjenim Državama. Vlasnik jedne od njih bio je Gordon Armstrong, izumitelj koncepta FM valova, odnosno modulirane frekvencije.

Za razliku od AM, odnosno srednjeg vala, u kom se zvuk stvara tako što se manipulira visina zvuka valova, FM valovi se ubrzavaju ili usporavaju, kako bi se proizveo što čišći i jasniji zvuk.

FCC je odobrio emitiranje FM radijskih valova, i dao im jedan dio zvučnog spektra u Sjedinjenim Državama. No, FM je prvo postao popularan u Europi. Budući je raspon AM valova u to vrijeme, dakle za vrijeme Drugog svjetskog rata, bio pretrpan ratnim programima, vlasnici radio postaja u Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj i Njemačkoj prebacili su zabavne programe na FM valove.

U Sjedinjenim je Državama Gordon Armstrong stvorio čitavu mrežu FM postaja uzduž istočne obale. No, velike korporacije, koje su ga vidjele kao konkurenciju, nagovorile su FCC da FM valove prebaci na veće frekvencije od onih na kojima su njihove postaje emitirale. Tako je, preko noći, Armrstong ostao bez posla, nakon čega je potonuo u dugove i konačno izvršio samoubojstvo 1954. godine.

Armstrong je dokazao valjanost modulacije frekvencija, no FM postaje, koje su pretežito emitirale klasičnu glazbu i akademske diskusije, nisu privlačile previše slušatelja. Ron Simon, kustos Paley centra za medije, u New Yorku, kaže da Amerika jednostavno nije bila spremna za FM radio.

“AM radio je počeo s radom kasnih 20-ih godina, i postao popularan u 30-im i 40-im godinama, te su se svi poslovni modeli bazirali na AM signalu. Ne samo da su svi programi distribuirani u AM formatu, nego su i svi radio prijemnici bili napravljeni za potrebe AM-a. Dakle, bilo je skoro nemoguće da se FM probije na tržište”, kaže gospodin Simon.

No, to se promjenilo u 50-im godinama, kada su popularni, novi stereo uređaji, kao i automobilski radio prijemnici, počeli uključivati i FM postaje. Ljude kojima se sviđao čisti stereo zvuk na pločama privukle su iste kvalitete kod FM radija. Ron Simon kaže da je širenje kulture bunta 60-ih godina još više populariziralo FM postaje, koje su emitirale rock i alternativnu glazbu.

A onda se dogodilo još nešto što je išlo na ruku FM radiju. Naime, FCC je odlučio da vlasnici radio postaja više ne mogu istodobno emitirati programe na FM i AM valovima, kao ni kopirati svoje AM programe u FM rekvenciji, nego da njihovi programi na FM postajama moraju biti originalni. To je dovelo do razvoja različitih FM rock, i country glazbenih formata i postaja. Do 1980, diljem Sjedinjenih Država, FM postaje privlačile su više slušatelja, kao i reklama, nego AM postaje. Ron Simon kaže da FM radio još uvijek ima potencijal za rast, naročito izvan Sjedinjenih Država.

“Radio je, u mnogim zemljama svijeta, još uvijek glavni način da se informacije prenesu građanima”, pojašnjava on.

Premda internet i satelitski radio, koji signal šalju izravno u naše automobile i domove, sve više preuzimaju ulogu tradicionalnog radija u Sjedinjenim Državama, FM postaje su i dalje snažne na skoro svim tržištima. Čak su i informativni programi, koji emitiraju samo vijesti uspješno prešli s AM na FM frekvencije. Trenutno se na srednjim valovima pretežno emitiraju vjerski programi, talk shows, te programi na stranim jezicima.

XS
SM
MD
LG