Linkovi

10. studenog


10. studenog
10. studenog

1869. - u Wyomingu potpisan prvi zakon u Sjedinjenim Državama koji ženama daje pravo glasa

Desetog prosinca 1869, guverner teritorija Wyoming potpisao je prvi zakon u Sjedinjenim Državama koji je ženama dao pravo glasa. Žene su tada u Wyomingu dobile i pravo da služe na poroti te da budu izabrane na političke pozicije.

Neki povjesničari vjeruju da su žene u Wyomingu prve dobile pravo glasa jer je Wyoming bio vrlo rijetko naseljen kraj. No, pravo glasa za žene bila je I posljedica političkog pokreta koji se za to zalagao. Preteča feminističkog pokreta započela je 1848., kada su Lucretia Mott i Elizabeth Cady Stanton organizirale prvu konvenciju za prava žena. Žena na zapadu Amerike tada nije bilo mnogo i zbog toga su se ljudi, u pravilu, prema njima odnosili s poštovanjem.

U Wyomingu, za pravo glasa se pogotovo borila izvjesna Esther Morris, koja je izrađivala šešire, a na zapad je stigla iz New Yorka. Ona je uspjela uvjeriti zakonodavce da će život u Wyomingu biti mirniji i stabilniji ako se ženama da pravo glasa. Pravo je na kraju ostvareno bez ikakvog sukoba. Kada se Wyoming 1890. pridružio Uniji, bio je prva savezna država u kojoj su žene imale pravo glasa.

1920., devetnaesti amandman američkog Ustava dao je pravo glasa svim Amerikankama. Četiri godine kasnije, Nellie Ross iz Wyominga postala je prva Amerikanka koje je izabrana za guvernerku savezne države.

XS
SM
MD
LG