Linkovi

28. listopada


28. listopada
28. listopada

1793. - patentiran takozvani Cotton Gin, mašina za čišćenje pamuka

Dvadesetosmog listopada 1793, američki izumitelj Eli Whitney patentirao je takozvani “Cotton gin”. Riječ “gin” bila je kratica za “engine” – motor. Ovaj je stroj mehaničkim putem odvajao sjeme od pamuka te je pročišćavao 50 puta više pamuka dnevno nego što bi to mogla očistiti ručno jedna osoba.

Većina uzgajivača pamuka na jugu Sjedinjenih Država do tada je mogla uzgajati samo onu vrstu pamuka čije su niti bile pričvršćene za sjeme. Ukratko, pamuk je bilo vrlo skupo čistiti ručno. Ovaj je stroj zato predstavljao pravu revoluciju u ekonomiji američkog juga. No, zbog njega je – u izvjesnom smislu – bilo i produženo ropstvo u tom dijelu Amerike. Naime, ekonomija koja se temeljila na pamuku ovisila je o radu robova. Želja proizvođača pamuka da svoj sistem dalje prošire, oslanjaući se na rad robova, na koncu je dovela I do američkog građanskog rata.

Do početka 19-og stoljeća, "King Cotton" - kako se pamuk tada često nazivao - postao je najprodavaniji proizvod južnjačkih država, a naglo je porastao I njegov izvoz. Južni dio Sjedinjenih Država, koji se protezao of obale Južne Karoline do rijeke Mississippi, u to je vrijeme je bio poznat kao “Kraljevstvo pamuka”.

XS
SM
MD
LG