Linkovi

20. svibnja


20. svibnja
20. svibnja

1927. - prvi solo let preko Atlanskog oceana

Dvadesetog svibnja 1927, američki avijatičar Charles Lindbergh uzletio je sa aerodroma nedaleko New York Cityja na prvi solo let preko Atlanskog oceana. Nekoliko njegovih prijatelja nazočilo je uzlijetanju zrakoplova “Spirit of Saint Louis” s ovog malog, blatnog uzletišta.

Trideset tri sata i trideset devet minuta kasnije, skoro stotinu tisuća ljudi sretno su pozdravili njegovo slijetanje na aerodrom Le Bourget, pokraj Pariza. Let Charlesa Lindbergha elektrizirao je čitav svijet.

Solo let preko Atlantika od ovog je nepoznatog pilota koji je prevozio poštu učinio međunarodnu zvijezdu, čije su mišljenje o budućnosti avijacije sada tražile različite vlade i korporacije. Američki ga je tisak od milja prozvao “Lucky Lindy”. Lindbergh je ovako govorio o jednom od aspekata avijacije u svom govoru pred organizacijom komercijalnih avijatičara 1930. godine.

Komercijalna će avijacija najvjerojatnije imati najvećeg utjecaja na međunarodne odnose. Kada se udaljenost mjeri u satima potrebnim da se ta udaljenost preleti, Stari svijet više ne postoji. Nacije i rase više nisu razdvojene tradicionalnim preprekama kao što su putovanje zemljanim putem. Kada je let u pitanju, više nema gradova koji nisu na vodenim putevima, niti postoje prirodne prepreke trgovini.

Charles Lindbergh kasnije je postao proturatni aktivist i vrlo kontroverzna ličnost. Neki su ga optuživali za suradnju sa nacističkom Njemačkom, te da je bio antisemit. No, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao civilni je pilot sudjelovao u borbernim misijama nad Pacifikom, te je srušio nekoliko japanskih zrakoplova.

Nakon rata, Lindbergh je bio savjetnik Pan American World Airways, te je služio kao rezervist u američkom vojnom zrakoplovstvu. Umro je od raka 1974, u sedamdesetdrugoj godini života.

XS
SM
MD
LG