Linkovi

19. travnja


19. travnja
19. travnja

Teroristički napad na zgradu savezne vlade u Oklahoma Cityiju

Ujutro 19. travnja 1995. teroristički napad dogodio se u Oklahoma Cityiju, u američkoj saveznoj državi Oklahoma. Snažna eksplozija odjeknula je pred zgradom Alfred P. Murrah u kojoj se nalazilo više od 350 djelatnika savezne vlade i posjetitelja, koji su upravo počinjali svoj radni dan. Eksplozija je usmrtila 168 ljudi, uključujući i djecu u vrtiću koji se također nalazio u ovoj zgradi. Kako će istraga pokazati, eksploziju je uzrokovala bomba kućne izrade, sastavljena od gnjojiva i goriva, koja je bila postavljena u jedan iznajmljeni kamion parkiran uz vrtić.

Nekih sat i pol nakon eksplozije, patrola prometne policije zaustavila je dvadesetsedmogodišnjeg Timothyija McVeigha zbog manjeg prometnog prekršaja, nakon čega ga je policajac i uhitio.

Dva dana kasnije, Timothy McVeigh optužen je zbog povezanosti s eksplozijom nakon što ga je nekoliko svjedoka opisalo kao čovjeka kojeg su vidjeli nedaleko mjesta eksplozije. Jedan od McVeighovih poznanika iz vremena dok su obojica služila u američkoj vojsci, Michael Fortier također je priveden na ispitivanje u vezi s ovim slučajem. Fortier je pristao na suradnju s vlastima, te mu je smanjena optužnica, a kasnije je osuđen na dvanaest godina zatvora, zbog propusta da vlastima prijavi plan koji je McVaigh skovao.

Timothy McVeigh osuđen je na najtežu kaznu, budući da je upravo on parkirao kamion napunjen eksplozivom ispred zgrade. 1997, više od dvije godine nakon eksplozije u Oklahoma Cityiju, porota je McVeigha osudila po nekoliko točka optužnice za ubojstva, te za sudjelovanje u planiranju zločina. Po jednoglasnoj preporuci porote, McVeigh je osuđen na smrt, a presuda je izvršena 11. lipnja 2001 godine.

Jedan od McVeighovih prijatelja, Terry Nichols, osuđen je, u odvojenom suđenju u saveznom sudu, po osam točaka optužnice za ubojstvo, te mu je izrečena kazna doživotnog zatvora. Njegov slučaj bio je vezan za pogibiju saveznih policajaca u eksploziji. Nicholsu se kasnije ponovno sudilo u sudu u saveznoj državi Oklahoma za smrt 161 osobe, kao i za ubojstvo još nerođene bebe. U ovom je slučaju osuđen na 161 uzastopnu kaznu doživotnog zatvora, bez mogućnosti pomilovanja.

Ovaj slučaj u Oklahoma Cityiju skrenuo je pažnju na ekstremno desničarske grupe čija je protuvladina filozofija i inspirirala McVeigha, koji je u Teksasu posjetio jednu vjersku sektu, poznatu pod imenom Branch Davidians. Inače, neki od članova ove sekte ubijeni u okršaju sa agentima savezne vlade 19. travnja 1993, dakle točno dvije godine prije eksplozije u Oklahoma Cityiju. McVeigh je rekao istražiteljima da ga je ogorčenje glede postupaka vlade protiv članova ove sekte ponukalo na ovaj čin.

XS
SM
MD
LG