Linkovi

Američki ratni brod prošao kroz osjetljivi Tajvanski tjesnac, Kina ljuta


USA-CHINA/TAIWAN-MILITARY
USA-CHINA/TAIWAN-MILITARY

Američki ratni brod plovio je u četvrtak kroz osjetljivi Tajvanski tjesnac, dio onoga što američka vojska naziva rutinskom aktivnošću, ali koja je razbjesnila Kinu.

Posljednjih su godina američki ratni brodovi, a povremeno i oni iz savezničkih država poput Britanije i Kanade, plovili kroz tjesnac, izazivajući bijes Kine, koja polaže pravo na Tajvan unatoč prigovorima njegove demokratski izabrane vlade.

U priopćenju je američka vojska rekla da je tranzit izveo razarač Chung-Hoon s vođenim projektilima klase Arleigh Burke.

"Tranzit Chung-Hoona kroz Tajvanski tjesnac pokazuje predanost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", dodaje se u priopćenju.

U izjavi, Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, rekao je da se Kina odlučno protivi ovom potezu i pozvao Sjedinjene Države da "odmah prestanu izazivati nevolje, eskalirati napetosti i potkopavati mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca".

"Američki ratni brodovi često pokazuju mišiće u ime ostvarivanja slobode plovidbe. Ovdje se ne radi o održavanju regije slobodnom i otvorenom", stoji u priopćenju.

"Kina će i dalje biti u stanju pripravnosti i spremna je odgovoriti na sve prijetnje i provokacije u bilo kojem trenutku, te će odlučno čuvati svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet."

Glasnogovornik Zapovjedništva istočnog dijela Kineske narodnooslobodilačke vojske rekao je da su organizirali trupe da nadziru i čuvaju tranzit broda i da su "svi pokreti bili pod kontrolom".

Tajvansko ministarstvo osbrane saopćilo je da je brod plovio u smjeru sjevera kroz tjesnac, da su njegove snage pratile njegov prolaz i da nisu primijetile ništa neobično.

Uski Tajvanski tjesnac čest je izvor vojnih napetosti otkako je poražena vlada Republike Kine pobjegla u Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat s komunistima, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.

Sjedinjene Države nemaju službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali su zakonom obavezne osigurati otoku sredstva za odbranu.

Kina nikada nije isključila upotrebu sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu. Tajvan obećava da će se braniti ako bude napadnut, rekavši da su zahtjevi Pekinga za suverenitet ništavni jer Narodna Republika Kina nikada nije upravljala otokom.

Kineski vojni avion došao je na manje od 10 stopa (3 m) od aviona američkih zračnih snaga u spornom Južnom kineskom moru prošlog mjeseca i prisilio ga na manevre izbjegavanja kako bi izbjegao sudar u međunarodnom zračnom prostoru.

Bliski susret uslijedio je nakon onoga što su Sjedinjene Države nazvale nedavnim trendom sve opasnijeg ponašanja kineskih vojnih aviona.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG