Linkovi

Album “Mountain Fiddler” - manje poznati aspekt ličnosti nedavno preminulog senatora Roberta Byrda


A pedestrian walks down Pennsylvania Ave. near the White House in Washington, DC, March 6, 2013. Schools, businesses and the federal government closed in anticipation of a snow storm that could blanket the region.
A pedestrian walks down Pennsylvania Ave. near the White House in Washington, DC, March 6, 2013. Schools, businesses and the federal government closed in anticipation of a snow storm that could blanket the region.

Nedavno preminuli senator Robert Byrd bio je nedvojbeno prva violina Senata, ostavivši za sobom album snimljen u njegovom uredu, 1977.

Senator iz savezne države West Virginia Robert Byrd, koji je umro prošli mjesec, u 93. godini života, ostavio je za sobom jedno složeno nasljeđe. Američki senator s najdužim stažom – više od pola stoljeća, konkretno 52 godine, odnosno devet uzastopnih mandata, ali na Capitol Hillu je proveo 58 godina, jer prvo je šest godina služio u Zastupničkom domu Kongresa - Robert Byrd je bio čovjek mnogih kontradikcija. U svojoj mladosti, početkom 40-ih godina prošlog stoljeća, bio je član Ku Klux Klana, ali 2005. godine ključan kad je trebalo namaknuti dodatnih 10 milijuna dolara iz saveznog budžeta za gradnju spomenika Martinu Lutheru Kingu, u Washingtonu, a 2008. godine, u predsjedničkoj utrci, bio je veliki pristaša ne Hillary Clinton, nego Baracka Obame; šezdesetih godina bio je protivnik donošenja zakona o građanskim pravima, kasnije njegov veliki zagovornik i pristalica; dao je čvrstu podršku ratu u Vijetnamu, ali ne, puno kasnije, i ratu u Iraku; na početku svoje karijere, bio je najkonzervativniji demokrat u Senatu, pod kraj – jedan od njegovih najliberalnijih.

Bio je najveći u Senatu kritičar Bushove administracije, napisao dvije knjige na tu temu – We Stand Passively Mute i Losing America: Confronting a Reckless and Arrogant Presidency. Senator Byrd je bio i majstor “filibusteringa,” opstruiranja rada Kongresa dugim govorima. Punih 14 sati je govorio kad se, prije više od 40 godina, raspravljalo o usvajanju zakona o građanskim pravima i onda glasao protiv njega; isto je pokušao i kad se u Kongresu raspravljalo o ratu u Iraku, a onda i protiv njega glasao. Ali dizao je Robert Byrd svoj glas i u jednoj drugoj areni, ne samo na svetom podiju Senata.

Jedan dio Byrdovog nasljeđa nije sporan ni u čijim očima. Bio je najbolji “fiddler” u Senatu, njegova prva violina ...

Rođen u saveznoj državi North Carolina, odrastao u rudarskoj zajednici West Virginije, u domu ujne i ujaka, jer rano je ostao bez majke, a onda i bez oca, Robert Carlyle Byrd je violinu uzeo u ruke kao dijete, osvojio jedno lokalno natjecanje kad mu je bilo 14 godina i već bio talentirani bluegrass i “mountain-music” violinist kad je iz Appalachije došao u Washington, izabran u Zastupnički dom Kongresa. Jedan mu je znanac tada rekao – ponesi sa sobom i violinu, neka ti ona bude aktovka. Violina će odigrati važnu ulogu u političkom životu Roberta Byrda, otvoriti za njega, kako je sam priznao, mnoga vrata.

Čuvši, 1977. godine, nekoliko snimaka koje je Byrd napravio za Kongresnu knjižnicu, producent Barry Poss, koji će nešto kasnije osnovati Sugar Hill Records, nagovorio je Byrda na snimanje ploče, doveo u njegov ured na Hillu skupinu glazbenika – The Country Gentlemen - i tako je nastao “Mountain Fiddler,” prvi i jedini album senatora Byrda. Izazvao je priličnu senzaciju u Washingtonu, Byrd je bio pozvan i u Nashville, nastupio u Grand Ole Opry, ali LP je brzo i nestao iz prodaje.

Virginijska County Records odlučila ga je nedavno ponovno izdati, na kompakt-disku, i makar je njegovo objavljivanje bilo planirano za raniji datum ove godine, album smo dobili tek ovih dana, mjesec dana, nažalost, po smrti senatora Byrda.

Među 14 skladbi, snimljenih, kako rekoh, u uredu senatora Byrda na Capitol Hillu, 1977. godine, usred debate oko predaje Panamskog kanala panamskoj kontroli i potpisivanja sporazuma, i neobična je verzija jedne Krisa Kristoffersona – “Come Sundown”. Neobična, neočekivana, ali ta Kristoffersonova iznenađujuće se dobro uklapa u klasični folk materijal Appalachian gorja.

Kad je snimio “Mountain Fiddler,” senatoru Byrdu, tada čelniku većine u Senatu, bilo je 60 godina. Bi li album bio snimljen da Byrd nije tada bio jedan od najmoćnijih ljudi u Sjedinjenim Državama? Vjerojatno ne. Ali da je mogao imati karijeru profesionalnog glazbenika u nekom bluegrass bendu, to sigurno da. Bio je nadareni violinist i vokalist i gajio veliku strast za glazbu svog područja.

Ponovno izdani “Mountain Fiddler,” senatora/fiddlera Roberta Byrda, zbirka folk pjesama poput “Cumberland Gap,” “Roving Gambler,” “Rye Whiskey,” standarda kao što su “Turkey in the Straw,” “There’s More Pretty Girl Than One” i “fiddle” klasika “Durang’s Hornpipe,” “Forker Deer” i “Red Bird” završava jednom koja je poznata i draga mnogima - “Will the Circle Be Unbroken”.

XS
SM
MD
LG