Linkovi

Albanci spašavali Židove za vrijeme Drugog svjetskog rata


Jedan od crno-bijelih portreta Normana Gershmana: otac Alija Sheqera Pashkaja pomogao je jednom židovskom mladiću da izbjegne deportaciju u koncentracijski logor, skrivavši ga u svom domu dvije godine
Jedan od crno-bijelih portreta Normana Gershmana: otac Alija Sheqera Pashkaja pomogao je jednom židovskom mladiću da izbjegne deportaciju u koncentracijski logor, skrivavši ga u svom domu dvije godine

Albanci su postupali u skladu s drevnim načelom ‘bese,’ časne riječi koja zahtijeva i najveću žrtvu od onog koji ju je dao, a želi zaštititi gosta u svojoj kući

U jednoj sinagogi u St. Louisu, u Missouriju, postavljena je izložba o spašavanju Židova u Albaniji i Kosovu, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Izloženo je 30-ak fotografija Albanaca koji su pred Nijemcima sakrivali svoje susjede Židove i tako im spasili život.

Kada je fotograf Norman Gershman čuo za ove događaje od prije gotovo sedamdeset godina, otišao je u Albaniju i na Kosovo i potražio ljude koji su spašavali Židove. Posljednjih šest godina, Norman Gershman – umjetnički fotograf čija se ostvaranja nalaze u mnogim muzejima - proveo je fotografirajući vremešne Albance u Albaniji i na Kosovu. Jedna fotografija izložena u St. Louisu prikazuje čovjeka koji drži židovske molitvenike koje su mu ostavile za uspomenu židovske obitelji koje je sakrivao:

"Nikada to neću zaboraviti – on nas je ljutito gledao i pitao nas što hoćemo. Rekli smo mu da smo doznali da je njegova obitelj spasila jednu židovsku obitelj, na što nas je on pogledao i odgovorio – ‘pa što, svaki Albanac bi učinio isto.’ Htio nam je reći da on ne misli da je učinio nešto posebno."

Albanci su postupali u skladu s drevnim načelom ‘bese,’ časne riječi koja zahtjeva i najveću žrtvu od onog koji ju je dao, a želi zaštititi gosta u svojoj kući. Alberto Colonomos rođen je 1933. na Kosovu. Bilo mu je deset godina kad je njegova obitelj prebjegla u Albaniju: "Na tom je području živjelo oko 7,200 Židova. Deportirali su ih u koncentracijski logor Treblinka. Sve su ih ubili, i nitko se od njih nije vratio. No, oko pedesetak obitelji uspjelo je pobjeći tjedan-dva prije deportacije."

Židovsku obitelj Colonomos primio je jedan imućniji čovjek koji je radio u tvornici duhana. Za razliku od mnogih Živova u drugim dijelovima Europe, koji su rat preživjeli skrivajući se, Židovima u Albaniji bila su dana muslimanska imena i prema njima se postupalo kao da su počasni gosti. Alberto Colonomos objašnjava da prema odredbama bese, albanski domaćin svoje goste mora tretirati bolje nego li vlastitu obitelj: "Oni su zaista riskirali svoje živote. Znali su kakve će biti posljedice ako ih Nijemci uhvate. Znali su da bi bili ubijeni. No, zbog bese, Albanac se nikada neće odreći svog gosta. To su uistinu zadivljujući ljudi."

Crno-bijeli portreti Normana Gershmana prikazani su na više od 70 izložbi širom svijeta. Do kraja ove godine izloženi su, po prvi puta na američkom Srednjem zapadu, u hramu Emanuel, sinagogi u St Louisu, u saveznoj državi Missouri.

Rabin Justin Kerr se nada da će ova izložba pomoći u otvaranju međuvjerskog dijaloga u St. Louisu koji bi se onda mogao proširiti i u druge dijelove Amerike: "U ovo vrijeme, kada ima toliko sukoba, i kada se značajna pažnja poklanja sukobu Židova i muslimana, kao i konfliktu između Izraela i Arapa, vrlo je važno da svi mi shvatimo da sukob nije jedino što postoji. Stvari nisu uvijek bile takve, i ja se uistinu radujem ostvarivanju još boljih odnosa sa islamskim organizacijama."

Istom se nada i muftija Minhajuddin Ahmed iz islamske zajednice u St. Louisu, koja je suorganizator izložbe: "Ova je izložba došla u pravo vrijeme, jer prikazuje kako su muslimani spasili Židove, a upravo je to pravo učenje Islama. U trenutku kada su odnosi između Židova i muslimana prilično loši, zbog događaja na Srednjem istoku, ovo je prilika da se vidi da islam nije vjera koja se temelji na nasilju, nego da ona poučava milosrđu i dobroti.

Izrael je 2007. odao počast upravo tome – dobroti Albanaca koji su spašavali Židove. Svi su oni proglašeni ‘pravednicima među narodima,’ naslov koji se dodjeljuje ljudima koji su štitili Židove za vrijeme nacističkog holokausta. Fotografije Normana Gershmana objavljene su u knjizi pod naslovom “Besa, muslimani koji su spasili živote Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata.” U pripremi je i dokumentarni film o Gershmanovom putu u Albaniju.

XS
SM
MD
LG