Linkovi

Eksperti tvrde da al-Qaida mijenja taktiku


Eksperti u Washingtonu diskutuju o novoj taktici al-Qaide
Eksperti u Washingtonu diskutuju o novoj taktici al-Qaide

Obimne kontra-terorističke aktivnosti prisiljavaju vrh al-Qaide, znatno oslabljene ali i dalje opasne terorističke mreže, na promjenu dosadašnjih načina pripremanja i izvođenja terorističkih napada, ocijenio je nedavno direktor CIA-e, američke Cetralne obavještajne organizacije Leon Panetta. Prema procjenama eksperata al-Qaida se odriče velikih, spektularnih napada i okreće manjim kojima će nastojati izazvati značajne ekonomske posljedice u zapadnim zemljama.

Jedan od elemenata nove taktike je nalaženje, regrutiranje, indoktrinacija i obuka osoba bez ikakvih kriminalnih ili terorističkih dosijea. Takve osobe bi, po riječima Bruce-a Riedel-a, analitičara instituta Brookings, odgovarale taktici koja ne stremi napadima sličnim onim od 11. septembra 2001. godine.

Gospodin Riedel, bivši savjetnik za pitanja nacionalne sigurnosti, kao primjer navodi posljednju video-poruku al-Qaide na kojoj se pojavljuje njen glasnogovornik, Amerikanac Adam Gadhan:

“Pogrešno je misliti da su vojne baze jedini visoko-vrijedni cilj u Sjedinjenim Državama i na Zapadu. Upravo suprotno, bezbroj je drugih strateških mjesta, institucija i instalacija koje muslimani mogu napasti i nanijeti velike štete u svetom ratu protiv Zapada” - kaže se u toj video-poruci koja se, očigledno, odnosi na napad Nidala Hasana, armijskog psihijatra koji je u američkoj vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu ubio petoricu svojih kolega po uniformi.

Gospodin Riedel podsjeća i na drugi dio te al-Qaidine poruke u kojem se kaže da treba imati na umu da čak i neupješni napadi na, primjera radi, sredstva i objekte sistema masovnog transporta mogu izazvati haos u velikim gradovima, koštati milijarde dolara i prouzročiti bankrot i kolaps tih sistema.

Lideri al-Qaide prisiljeni su sve više i sve češće koristiti i internet za regrutaciju. I na takav, relativno novi, taktički korak prisiljeni su, kako kaže gospodin Riedel, i zbog stezanja obruča oko njihovih skrovišta i uporišta duž pakistansko-afganistanske granice. Tom stezanju obruča znatno doprinose i sve češći precizni napadi bespilotnim avionima:

“Prošle godine bilo je blizu 60 takvih napada. Prema sadašnjem tempu, u ovoj godini biće ih više od 100, što znači napade na al-Qaidu, pakistanske i afganistanske Talibane svaki treći dan."

Gospodin Riedel ističe da se al-Qaida, sada pod pristiskom u Pakistanu, neće libiti napada i u Indiji, kako bi izazvala tenzije između dvije zemlje i skrenula pažnju sa sebe. Na jedan primjer, napad na indijski parlament koji su u decembru 2001. godine izveli pripadnici grupe Jaish-e-Muhammad, povezane sa al-Qaidom podsjeća gospodin Riedel i dodaje da Indija bi mogla biti ponovo napadnuta:

“Vođa Lashkar-e-Taibe, grupe takođe povezane sa al-Qaidom, u prošlu nedelju je pozvao na džihad protiv Indije i zatražio od Pakistana da se protiv te zemlje lati oružja.”

Gospodin Riedel se ne slaže sa ocjenama nekih analitičara da je likvidacija ili hvatanje al-Qaidinih vođa irelevatno. Ne pojavljući se u javnosti, koristeći samo radio i video poruke lideri al-Qaide stvorili su mit da su neuhvatljivi i iznad zakona.

“Takvo nešto je isuviše opasno da bi bilo nastavljeno. Mistificiranje je otišlo suviše daleko i prekinuti to je izuzetno važno” - ističe gospodin Riedel.

Likvidacija ili hvatanje najviših vođa al-Qaide neće biti dovoljno kaže Edward Luce, analitičar Financial Timesa. On ističe da arapsko-izraelski sukob, kao korijen al-Qaidinih akcija, mora biti riješen:

“To je primarni izvor motivacije i radikalizacije, a ne samo izvor podrške al-Qaidi među 10, 20 odsto stanovništva u muslimanskim zemljama.”

Analitičari se slažu u ocjeni da al-Qaida gubi popularnost čak i u islamskim zemljama. Unatoč tome, sa novoregrutiranim pripadnicima i sa izmijenjenom taktikom, al-Qaida ostaje teroristička mreža koja i dalje opasno prijeti svijetu.

XS
SM
MD
LG