Linkovi

Zagađenje zraka dovodi do srčanih oboljenja


Zagađenost zraka može dovesti do srčanog i moždanog udara
Zagađenost zraka može dovesti do srčanog i moždanog udara

Medicinska nauka, potpomognuta istraživanjem Američke agencije za zaštitu okoline, pokazuje jaku povezanost između zagađenja zraka i srčanih oboljenja i moždanog udara.

Medicinski istražitelji i dalje pronalaze nove rizike po zdravlje uzrokovane zagađenjem zraka. Oni kažu da je ovisnost svijeta o fosilnim gorivima uveliko odgovorna za sve veći rizik od srčanog i moždanog udara.

Doktori upozoravaju pacijente sa srčanim i plućnim oboljenjima da ostanu kod kuće tokom vrelih ljetnih dana. Doktorica Kausalya Pendyal svojim pacijentima u Richmondu u Virginiji savjetuje da, prije nego izađu vani, provjere indeks kvalitete zraka, što je procjena američke vlade o zagađivačima u zraku.

Izbjegavajte aktivnosti vani, osobito kasno poslije podne i predvečer.

Medicinska nauka, potpomognuta istraživanjem Američke agencije za zaštitu okoline, pokazuje jaku povezanost između zagađenja zraka i srčanih oboljenja i moždanog udara. Doktor Robert Brook je specijalista za kardiovaskularnu medicinu na Univerzitetu Michigan.

S obzirom da je smrt od kardiovaskularnih oboljenja vodeći uzročnik smrti u svijetu, ne samo u zemljama u razvoju, već u cijelom svijetu, zagađivači zraka imaju ogroman efekat na smrtnost u svijetu, kaže doktor Brook.

On dodaje da samo sat ili dva udisanja ispusnih gasova iz automobila u saobraćajnoj gužvi može biti smrtonosno.

Samo nekoliko sati takve izloženosti može dovesti do srčanog udara, kojeg inače ne bi imali.

Dugoročni efekti udisanja zagađenog zraka su čak alarmantniji.

Nakon nekoliko godina izloženosti, rizik oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, dakle srčanog udara, moždanog udara, prestanka rada srca, se povećava za nekih 5 do 10 puta, u odnosu na nekoliko sati izloženosti zagađenju, objašnjava doktor Brook.

On je u Američkom udruženju za srčane bolesti predvodio grupu koja je došla do naučnog zaključka o zagađenju zraka i kardiovaskularnim bolestima. On je također predvodio studiju koja je pokazala da čestice u zraku koje proizvode automobili, industrija, te objekti koji se pokreću na ugalj ili naftu, mogu uzrokovati da se srčani pritisak poveća do opasnih nivoa. Studija pokazuje i to da je rizik veći za starije ljude, one koji već imaju srčana oboljenja, kao i za one u siromašnijim dijelovima, koji žive duž prometnijih cesta i autoputeva. Američko udruženje za bolesti srca preporučuje da se smanji vrijeme koje se provodi u saobraćajnoj gužvi ili trčanju tokom špice ili u blizini većih puteva. Oni također preporučuju bolji tretman za rizične faktore kardiovaskularnih oboljenja.

XS
SM
MD
LG