Linkovi

Borba protiv AIDS-a: Novca manje, oboljelih više


Snimak sa jedne ulice u Kijevu: i na ovaj način Ukrajinci su protestirali zbog mogućeg zatvaranja odjeljenja za liječenje odoboljelih od AIDS-a
Snimak sa jedne ulice u Kijevu: i na ovaj način Ukrajinci su protestirali zbog mogućeg zatvaranja odjeljenja za liječenje odoboljelih od AIDS-a

Proteklih mjeseci u mnogim dijelovima svijeta, pa i u Sjedinjenim Državama, bilo je dosta informacija da doktori vraćaju oboljele od AIDS-a sa vrata centara za liječenje jer nedostaje novca.

U povodu održavanja međunarodne konferencije o borbi protiv širenje virusa HIV i AIDS-a, u Beču ljekari, aktivisti i strunjaci za borbu protiv AIDS-a ističu da bi, ukoliko ne bude osigurano više novca nego do sada, svjetska kampanja na obuzdavanju te smrtonosne epidemije mogla, nakon 20 godina, krenuti silaznom putanjom. Nužnost izdvajanja veće finansijske pomoći isticana je i na mnogim prosvjedima organiziranim širom svijeta.

Primjera radi, prosvjednici, okupljeni nedavno ispred američke ambasade u Johannesburgu u Južnoj Africi, izražavali su bojazan da bi donacije Sjedinjenih Država međunarodnim progamima borbe protiv AIDS-a mogle biti smanjene. A Sharon Ekambaram, glasnogovornica "Ljekara bez granica," kaže da će, ako Sjedinjene Države smanje donacije, i druge zemlje učiniti isto i ističe:

“Epidemija AIDS-a je još uvijek hitnost. Nismo je obuzdali i nećemo još za dugo.”

U Mozambiku, da spomenemo samo tu zemlju, 90 procenata novca za borbu protiv AIDS-a su međunarodne donacije.

U Ukrajini zaraženi HIV-om, oboljeli od AIDS-a i brojni aktivisti prosvjedovali su početkom mjeseca zbog mogućeg zatvaranja odjeljenja za tretman AIDS-a u jednoj bolnici u Kijevu. Ta bolnica ima jedan od najboljih programa liječenja oboljelih i inficiranih u Ukrajini.

Borba protiv AIDS-a: Novca manje, oboljelih više
Borba protiv AIDS-a: Novca manje, oboljelih više

Ljekari i aktivisti su zabrinuti da će mnogim osobama kojima je tretman nužan biti uskraćena pomoć i da će neprijatne scene umirućih biti sve brojnije. Naime, proteklih mjeseci u mnogim dijelovima svijeta, pa i u Sjedinjenim Državama, bilo je dosta informacija da doktori vraćaju oboljele od AIDS-a sa vrata centara za liječenje jer nedostaje novca. U mnogim afričkim zemljama zdravstveni zvaničnici saopštavaju da nije moguće održati međunarodne standarde u liječenju oboljelih.

Doktor Anthony Fauci, čelnik američkog Nacionalnog instituza za zdravlje nedavno je upozorio:

“Prema statističkim podacima na svaku osobu kojoj pružamo tretman, javljaju se dvije, tri novozaražene.”

On ističe da broj novozaraženih ostaje relativno isti, ispod tri miliona godišnje, ali da sada mnogo više osoba živi sa virusom HIV, tako da obuhvat liječenih treba biti multipliciran.

Borba protiv AIDS-a: Novca manje, oboljelih više
Borba protiv AIDS-a: Novca manje, oboljelih više

Doktorica Wafaa El-Sadr sa njujorškog univerziteta Columbia naglašava da ljekari žele liječiti zaražene virusom HIV prije nego belest, AIDS, bude vidljiva, posebno kada su u pitanju trudnice i njihova novorođenčad i dodaje:

“Očigledno... ako treba povećati broj liječenih, nužno je i više novca da bi oboljelim bilo pruženo liječenje.”

Fond Sjedinjenih Država za programe liječenja AIDS-a povećan je tek za dva procenta. Doktor Fauci želi da taj fond bude značajnije uvećan:

“Realnost je da svi oni koji su u siromašnim i u nerazvijenim zemljama zaraženi virusom HIV, sa finansijskim sredstvima koja su sada na raspolaganju, ne mogu biti podvrgnuti odgovarajućoj terapiji. Nadati se da će se, uz postojeće, javiti i drugi donatori.”

Po ocjenama eksperata za borbu protiv AIDS-a mnoge bogate zemlje ne ispunjavaju obećanja o finansijskoj pomoći oboljelim. Bez djelotvorne vakcine najbolji načini prevencije su, kako ističe doktor Fauci, ograničavanje broja seksualnih partnera, upotreba kondoma, obrezivanje odraslih muškaraca, pomoć ženama da se osamostale tako da mogu odlučivati i birati seksualne partnere i zaštititi se od inficiranja virusom HIV, uzročnikom AIDS-a. Uz liječnički tretman oboljelih i zaraženih, i ostvarivanje ovih preventivnih metoda je i dalje veliki izazov.

XS
SM
MD
LG