Linkovi

Svjetsko nogometno prvenstvo u sjeni AIDS-a


"Ne želimo da se nogometaši ograniče samo na fotografije na plakatima, na kojima piše da 'AIDS ubija'… Želimo da oni, kao slavne osobe, iskoriste svoj status i da odu među ljude i da im govore o opasnostima te bolesti“.

Neposredno pred početak Svjetskog prvenstva u nogometu, u Južnoj Africi jača zabrinutost da bi ovaj sportski događaj mogao pridonijeti dodatnom širenju AIDS-a. Kako iz Johannesburga javlja Lisa Schlein, državne vlasti poduzimaju napore da, zajedno s FIFA-om, podignu svijest o opasnosti koju nosi virus HIV-a.

Južnu Afriku trese nogometna groznica. Južnoafrikanci su posebno uzbuđeni što se svjetsko prvenstvo održava u Africi, no brine ih i prostitucija i kriminal koji – kako kažu - često prati ovakve velike događaje. Stopa zaraze HIV-om u Južnoj Africi spada u najviše u svijetu. Vlada u sljedećih godinu dana namjerava testirati protiv HIV-a oko 15 milijuna ljudi. Svaki od pregledanih polazit će poseban seminar a dobit će i po sto kondoma. Svjetsko prvenstvo bit će povod distribuciji dodatnih milijardu kondoma – u sljedećih šest mjeseci.

Ove napore financirat će vlada Južne Afrike i Svjetski fond za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze. Yogan Pillay glavni je južnoafrički dužnosnik za borbu protiv AIDS-a. On kaže da je problem u tome što su oboljeli često stigmatizirani te kriju da su zaraženi: "Kampanja testiranja i savjetovanja, koju je predsjednik države najavio krajem travnja, ima nekoliko ciljeva. Jedan od njih je uvjeriti ljude da nema razloga za stigmatiziranje onih koji su pozitivni na virus HIV-a. Nema razloga da se bojite nekoga samo zato što je 'pozitivan'".

Iako u Južnoj Africi živi tek djelić jednog postotka ukupnog svjetskog stanovništva, u njoj živi oko 17 posto ukupnog broja zaraženih AIDS-om. Na virus HIV-a pozitivno je čak pet milijuna i 700 tisuća stanovnika Južne Afrike. Za većinu slučajeva odgovorne su dvije činjenice – rašireni promiskuitet te ne-korištenje kondoma. Thulaganyo Shubelwe, bivši nogometaš, a danas čelnik južnoafričkog nogometnog saveza, kaže da nogometaši mogu učiniti mnogo u prenošenju poruke o važnosti prevencije i tzv. 'sigurnog seksa': "Ne želimo da se nogometaši ograniče samo na fotografije na plakatima, na kojima piše da 'AIDS ubija'… Želimo da oni, kao slavne osobe, iskoriste svoj status i da odu među ljude i da im govore o opasnostima te bolesti“.

Neki južnoafrički nogometaši, sadašnji i bivši, već sudjeluju u državnim naporima da se propagira zaštita od AIDS-a. Jedan od njih je Ronny Zondi. "Nakon ovog svjetskog prvenstva, naša bi zemlja trebala imati nacionalnu strategiju protiv ove bolesti. Da se postavi ambiciozan cilj, recimo da se broj zaraženih smanji za polovicu. Svjetsko prvenstvo predstavlja priliku da o tome komuniciramo s velikim brojem ljudi“ - kaže Ronny Zondi.

Ovakve sportske događaje često prati i povećana stopa kriminala, pogotovo prostitucije, ilegalnog rada djece te trgovine ljudima općenito. Junaid Seedat iz južnoafričkog vijeća za borbu protiv AIDS-a kaže da policija i sudovi prate ovakve aktivnosti. On kaže da je cilj svjetskog nogometnog prvenstva – zabava, no – u južnoafričkom slučaju – vrlo je važno i to da se zaustavi širenje AIDS-a. Ako okupljanje najboljih nogometaša svijeta tome barem i malo pridonese, prvenstvo će se smatrati velikim uspjehom.

XS
SM
MD
LG